Mejla

Wolfgang Hansson

Därför agerar väst så hjälplöst mot Putin

Medan Ukrainas regering för varje dag alltmer förlorar kontrollen över östra Ukraina står västvärlden på sidlinjen och tittar hjälplöst på.

Fördömanden och hot är det gott om från Europas och USA:s ledare men konkret handling är en bristvara.

Putin testar Obama och ser uppenbarligen inget annat än grönt ljus.

Det har snart gått två månader sedan Ryssland invaderade Krim med omvärldens fördömanden ringande i öronen.

Men de enda konkreta följderna så här långt är att ett drygt dussin personer i Putins omgivning belagts med reseförbud till EU och USA och fått sina tillgångar frusna. Sanktioner som varit skrattretande ineffektiva för att hejda Ryssland.

När Putin lät annekterade Krim hotade EU och USA med kraftiga ekonomiska sanktioner ifall Ryssland gick vidare och invaderade östra Ukraina.

Många tecken tyder på att en förinvasion redan är igång med de tungt beväpnade grupper som intagit polisstationer och myndighetsbyggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina. Precis som i fallet Krim förnekar Kreml all inblandning men det är svårt att hitta någon som tror dem.

Vill inte straffa

Signalen från Europas och USA:s ledare är ändå att några effektiva ekonomiska sanktioner inte står för dörren. När EU:s utrikesministrar träffades i går var det uppenbart att tunga länder, bland dem Tyskland, ännu inte vill straffa Ryssland på allvar.

Om jag vore Putin skulle jag tolka det som att västvärlden helt enkelt inte är beredd att betala priset för att hindra Ryssland från att ta över östra Ukraina.

Att sluta köpa gas och olja från Ryssland skulle slå lika hårt mot många av Europas länder som är beroende av rysk gas som inte går att ersätta på kort sikt. Vilket inte är någon hemlighet för Putin.

Sedan tidigare har både USA och EU väldigt tydligt sagt att det inte kan bli tal om några militära aktioner från deras sida. Nato är inte berett att skicka några trupper till Ukraina för att stoppa Ryssland.

Putin vet med andra ord att det han håller på med i östra Ukraina är militärt riskfritt.

Frustration

Det sätt varpå Ukrainakrisen utvecklats hittills visar svagheten med Obamas strategi att tona ner USA:s militärmakt och istället satsa mer på diplomati. En sympatisk strategi som världen i stort mår bra av men som fungerar dåligt om man har att göra med en motståndare som inte drar sig för att använda militärmakt.

Världens ledare har svårt att dölja sin frustration över sin egen hjälplöshet. Toppmöten och upprörda uttalanden avlöser varandra. President Obama har gjort ännu ett försök att tala Putin tillrätta men det är uppenbart att de båda ledarna talar förbi varandra istället för med varandra.

CIA-chefen John Brennan har varit i Kiev. I nästa vecka kommer USA:s vicepresident Joe Biden dit. Moraliskt stöd till Ukraina råder det ingen brist på. Men ingen är villig att hjälpa Ukraina med att kasta ut de beväpnade proryska grupper som är på väg att ta över östra Ukraina.

I ren desperation vädjar Ukrainas president att FN ska skicka en fredsstyrka. En fullkomligt meningslös begäran eftersom Ryssland har vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

Men ännu ett bevis på omvärldens hjälplöshet.

Publisert: