Det personliga i skuggan vid Kungens jultal

NYHETER

I 40 år har kung Carl XVI Gustav suttit på Sveriges tron.

I 40 år har han hållit jultal på juldagen.

Men i år fick det privata stå tillbaka till förmån för kungens Sverigeturné.

– Jag tror att kungen tycker att han har bjudit på sig själv nog i andra sammanhang, säger Johanna Lejon, reporter på Svensk Damtidning.

"Julen är inte bara en tid på året, utan också en känsla".

Med de orden inledde kung Carl XVI Gustav sitt 40:e jultal från Prins Bertils våning i Stockholms slott, som sändes i Sveriges Radio P1 klockan 12:40.

Men den som hoppats på regentens personliga reflektioner kring årets stora rojalistiska händelser blev förmodligen en smula besviken.

Talet fokuserade istället på kungen och drottningens Sverigeturné, där samtliga län har besökts som en del i 40-årsjublieet.

– Det har funnits så mycket att imponeras över, och så många intryck. Men, det mest minnesvärda har varit alla människor som mött upp under resorna. Vi har mött en sådan värme, omtanke och framåtanda. Dessa möten har gjort det lätt att förstå varför omvärldens blickar så ofta vänds mot vårt Sverige, sa kungen.

Stolt över Sverige

Kungen passade även på att hylla svensk forskning, innovation och entreprenörskap.

– Sverige är ett land som fortsatt lever upp till sitt namn som hem för forskning och innovation. Det är något jag känner stor stolthet över och som betyder mycket för bilden av Sverige i världen, sa han.

I fjolårets tal pratade kungen om prinsessan Estelles födelse, om känslan att bli morfar och hyllade sättet landet välkomnade den rojalistiska tillökningen.

– Att Sverige med sådan kärlek tog emot sin nya prinsessa värmde oss alla, sa han då.

"Nämnde ingenting personligt"

Under 2013 har prinsessan Lilian gått ur tiden, prinsessan Madeleine har gift sig med Christopher O’Neill och drottning Silvia har fyllt 70 år.

Men i år stod det privata tillbaka.

– Han nämnde ingenting personligt, säger Johanna Lejon, reporter på Svensk Damtidning.

Hon fortsätter:

– Jag tror att kungen tycker att han har bjudit på sig själv nog i andra sammanhang. Kungen gillar inte när det blir för personligt. Han vill gärna hålla privatlivet just privat - men jag tycker att det hade varit positivt för honom att vara mer personlig. De här roliga händelserna som bröllop och barn stärker ju kungahuset, säger hon.

Tidigare år har kungen fått en hel del kritik för att han läst innantill - synpunkter som Johanna Lejon tror att kungen i år tagit till sig.  

– I år tycker jag att kungen, rent framförandemässigt, höll ett bättre tal än förra året, säger hon.

Sitter kvar

Något annat kungen verkar ha noterat är uppgifterna om att 48 procent av Sveriges befolkning hellre vill se kronprinsessan Victoria på tronen.

– Jag tyckte på ett vis att kungen i talet markerade att så kommer det inte alls att bli. Han ser fram emot fler år på tronen och hoppas på flera år till - det tyckte jag sken igenom, säger Johanna Lejon.

Talet TV-sänds även i kväll på SVT1 klockan 19:45.