Teorin om kriget i Göteborg: Började med ett kärleksbråk

50 skottlossningar, 8 döda & 23 skadade – på ett år Alla skottlossningar senaste året

50 skottlossningar. Åtta döda. 23 skadade.

Årets gängkrig i Göteborg är det värsta polisen har sett.

Enligt uppgifter till Aftonbladet bottnar striderna i – ett kärleksbråk.

Friskväderstorget på Hisingen den 17 oktober. Det blev platsen för den 50:e skottlossningen i Göteborg i år. En 18-årig man skadades allvarligt efter att flera andra män hade öppnat eld mot honom mitt på torget.

Sedan januari i år har åtta personer skjutits ihjäl och 23 skadats i Göteborg – de flesta av skottlossningarna uppges vara gängrelaterade.

– Det är fruktansvärt. För polismyndigheten är det här den tuffaste period som vi någonsin har haft, säger Sven Alhbin, tillförordnad chef på länskriminalen.

”Hela konflikten handlar om en tjej”

Flera olika gängkonflikter pågår samtidigt men den mest dramatiska är mellan två grupperingar av barndomsvänner i stadsdelarna Backa och Biskopsgården. Enligt en källa med mycket god insyn i Göteborgs undre värld beror striderna ursprungligen på ett brustet hjärta.

– Hela konflikten handlar om en tjej från början. Backa och Biskop brukade vara bra vänner. Men när ledaren för Backa åkte in snodde en i Biskop hans flickvän. Det har varit mycket heder och sådant, säger källan.

Polisen bekräftar kärleksteorin

Att striderna ursprungligen skulle kunna bero på ett kärleksbråk bekräftas av polisen.

– Jadå, det har vi också hört. Det kan väl vara en orsak till att det här blossade upp. Men den konflikt som eventuellt fanns i början har hunnit fördjupas. Frågan är om personerna i de här grupperingarna själva vet varför de slåss längre, säger Sven Alhbin.

Sedan flickvänsbråket tog fart ska striden mellan de två grupperingarna ha vuxit till att omfatta fler stadsdelar. Och det som från början handlade om förlorad heder uppges i dag handla lika mycket om den lönsamma handeln med cannabis.

– Nu handlar det mer om territorium. Backa vill etablera ute i Biskop också. De har några grabbar som flyttat ut dit. Och det är klart att marknaden ligger lite i bakgrunden. Det gör den alltid, säger Aftonbladets källa.

”Fred ligger långt borta”

Förutom gängen från Backa och Biskopsgården uppges ytterligare två grupperingar vara inblandade i den senaste tidens skottlossningar. Enligt Sven Alhbin rör det sig om ett antal personer i stadsdelarna Angered och Bergsjön – många med bakgrund i andra kriminella gäng.

– Det här är territoriella konstellationer av kriminella personer. De har en knytning till området där de bor. Vi jobbar dagligen och stundligen med att störa ut de här människorna som vi misstänker deltar i de här skjutningarna, säger han.

Men enligt Aftonbladets källa finns det inga tecken på att polisens insatser räcker – eller att striderna är på väg att mattas av.

– Fred just nu ligger väldigt långt bort. Det är så många som har blivit gripna. Ledarfigurerna är borta och ingen kan ta snacket. Dessutom har Backa väldigt mycket vapen.

Publisert: