– Det här är rena gangsterfasoner

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Att den svenske observatören släppts är goda nyheter.

Nu måste de övriga i gruppen friges.

Att gripa de obeväpnade observatörerna var rena gangsterfasonerna och ett bevis på att respekten för krigets lagar blir allt sämre.

Vill man vara förstående kan man anta att den ryssvänliga väpnade grupp som grep observatörerna är så okunnig att de aldrig har hört talas om OSSE, Organisationen för fred och säkerhet i Europa. Därav anklagelserna att de gripna observatörerna är Nato-spioner.

Jag tvivlar dock på att det är förklaringen. Milismännen såg ett antal utlänningar och tänkte att det här gänget kan vi använda som förhandlingsbrickor för att få loss några av de våra och dessutom förhindra den ukrainska militären att genomföra sin offensiv mot Slovjansk i syfte att rensa ut dem som illegalt ockuperar ett antal byggnader i staden.

OSSE är en opolitisk och opartisk organisation. Deras observatörer kallas in för att vara omvärldens ögon och öron på marken i olika konfliktområden. De uppträder alltid obeväpnade och deras roll är att observera och rapportera vad de ser.

Ryssland är ett av de över 50 länder som är medlemmar av OSSE och som lyder under de internationella avtal som reglerar observatörernas arbete.

Därför är den ryska tystnaden kring observatörerna extra talande.

Ryssland har själva tillstyrkt att observatörerna ska ha en viktig roll i försöken att lugna ner situationen i Ukrainakonflikten. För omvärlden är det livsviktigt att få oberoende information om vad som händer på marken.

Det naturliga hade varit att president Putin och utrikesminister Lavrov omedelbart krävt att observatörerna ska friges.

Istället tiger de.

Den ende ryske representant som officiellt krävt att de ska friges är Rysslands representant för OSSE.

En klar kontrast mot häromdagen då Putin var väldigt snabb med att fördöma den ukrainska armén offensiv för att kasta ut de ryssvänliga styrkorna från de byggnader de ockuperar i ett tiotal städer i östra Ukraina som "ett allvarligt brott".

Att ge sig på observatörerna är ungefär som om spelarna i en fotbollsmatch skulle spöa upp domaren medan matchen pågår. Observatörerna ska vara fredade.

Sen är det givetvis inte oproblematiskt när en del av observatörerna kommer från länder som själva är aktörer i konflikten, exempelvis Tyskland och Polen.

Men att använda dem som förhandlingsbrickor i ett politiskt spel är inte bara ett brott mot krigets lagar. Det är också ett led i en trend som sprider sig mer och mer i dagens konflikter.

Parterna struntar helt i de lagar och regler som ska följas även i krig. Allt handlar bara om att få egna fördelar.

I Syrien bombas skolor och sjukhus urskiljningslöst, framförallt av den syriska regimen. Bristen på respekt för krigets mest grundläggande lagar är total.

Gangsterfasonerna har smittat av sig på Ukrainakonflikten. Det började med när fredliga demonstranter sköts av prickskyttar på självständighetstorget i Kiev. Av allt att döma av dåvarande presidenten Viktor Janukovtij specialstyrkor. Men händelserna ska nu granskas av den internationella brottmålsdomstolen i Haag och innan de har sagt sitt är skuldfrågan inte definitivt avgjord.

Separatisterna i östra Ukraina fortsätter på samma brottsliga linje. Som det förefaller med president Putins tysta medgivande.

Publicerad: