"Det var inget race med polisen"

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Andra bilisten stödjer polisernas version

Foto: Läsarbild
På bilden syns hur polisbilen ställer sig jämte en annan bil vid ett streetrace.

Markus Filipiak, 21, satt bakom ratten i den gråa bil som filmades bredvid polisbilen vid det uppmärksammade illegala street-racet.

Men han tillbakavisar att han och polisen hade någon tävling.

– Jag körde därifrån för att inte få böter, säger han till Aftonbladet.

Markus Filipiak berättar att hade stannat vid vägkanten för att prata med en kompis. Plötsligt stod en polisbil bredvid honom.

– Det här var inget race, polisen var inte där för att köra race, verkligen inte, de var väl ute i något annat ärende, de fick väldigt bråttom därifrån, säger Markus Filipiak.

– De stannade bredvid mig, och eftersom jag var rädd för att få böter så jag åkte därifrån så fort jag såg att de stod bredvid mig. Att det stod folk ute på vägen och att folk uppfattade det som ett race är helt fel uppfattning.

– Jag var inte med i något race, jag var inte ens delaktig i det race som var där. Jag hade stannat för att prata med en bekant till mig.

Men du visste att det här street-racet var på gång?

– Jag förstod det eftersom det var en folksamling där.

Markus Filipiak säger att platsen för racet ligger på vägen till hans garage. När han han passerade och såg en kompis stannade han till en kort stund. Plötsligt stod polisbilen bredvid.

– De här poliserna som satt i bilen bredvid mig har gjort sitt jobb. Jag är nästan helt säker på att de vevat ner rutan för att säga till mig att åka därifrån så fort som möjligt. Det hade de sagt om jag hade vevat ner min ruta.

Men du vevade aldrig ner din ruta och hörde vad de sa?

– Nej, så fort jag såg dem åkte jag därifrån. Och det var absolut inte på uppmaning av någon startledare, absolut inte.

– Jag har stor respekt för poliserna som gör sitt jobb, och jag tycker det är synd att det blivit en sådan här situation.

Publicerad: