Rumänien

Minister: Låt mygeldömda politiker överklaga

Av: 

TT

Liviu Dragnea, ledare för Rumäniens socialdemokratiska regeringsparti PSD:s, är en av de toppolitiker som skulle kunna tjäna på det föreslagna dekretet. Arkivbild.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

NYHETER

Rumäniens justitieminister Tudorel Toader har tagit fram ett dekret om att tillåta politiker och andra som fällts för korruption sedan 2014 att överklaga domslut från landets högsta domstol.

Det skulle gynna flera högt uppsatta politiker, bland dem det socialdemokratiska regeringspartiet PSD:s ledare Liviu Dragnea, som stängts av från premiärministerposten på grund av att han tidigare dömts för valfusk.

Dekretet måste godkännas av premiärminister Viorica Dancila innan det kan träda i kraft, konstaterar Tudorel Toader. Han beskriver det som en möjlighet till upprättelse för personer som dömts av domstolspaneler som han anser bildats på illegalt vis. Regeringen begärde i november med framgång att författningsdomstolen skulle olagligförklara flera paneler vid högsta domstolen eftersom inte alla domare valts ut slumpmässigt, vilket krävs enligt en lagändring från 2013.

Det möjliggjorde för flera nyligen dömda politiker att överklaga sina domar. Justitieministern anser att det dekret han nu presenterat även skulle tillåta överklagan av äldre fall.

Åtgärderna ses av kritikerna som ett hot mot rättssystemets oberoende och kommer sedan åklagare under de senaste åren satsat stort mot korruption och lyckats fälla personer från flera partier.

Transparency International rankar Rumänien, för närvarande EU:s ordförandeland, som en av unionens mest korrupta stater.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Upp till bevis för Rumänien i EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Rumänien

Transparency International

Korruption