Svenska fakturor retar finländska brandkårer

Foto: Pontus Lundahl/TT
Räddningstjänster i Finland har fått fakturor på svenska trängselskatteavgifter, utan att ha befunnit sig i landet. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Finländska räddningstjänster som skickade brandbilar till de stora svenska skogsbränderna får fortfarande fakturor för trängselskatt på posten, rapporterar Yle.

Finland hjälpte Sverige med brandkårspersonal i somras, men i november har inte en enda finländsk brandbil besökt grannlandet. Trots det har räddningstjänster i Karleby och Mellersta Nyland fakturerats för trängselskatteavgifter i Sverige.

– Jag började fundera över vem som har varit i Stockholm, och lade på så sätt märke till det, säger räddningsledare Jyrki Landstedt till Yle.

Om skatten inte betalas i tid hotar böter på 500 kronor.

Brandbilar är inte de enda som drabbats. Automobilförbundet i Finland har fått många ilskna samtal från privatbilister som fått fakturor, utan att ha besökt Sverige, vilket Yle tidigare har rapporterat om.

Dåligt väder kan till exempel påverka de kameror som fångar bilarnas registreringsskyltar, vilket kan göra att en svensk skylt blandas ihop med en finländsk i det automatiska systemet.