Nyheter

Kollega: ”Har varit problem tidigare”

Av: 

Johanna Hellsten

Anders Munck

Josefin Sköld

Nivette Dawod

NYHETER

KOLMÅRDEN/STOCKHOLM. Nästan en kvart gick innan kollegorna insåg att den 30-åriga djurskötarens komradio var tyst.

Då låg hon livlös i varghägnet.

– Varför har man bara komradio när man går in till vargarna? Den hjälper inte som livlina, säger en kritisk anställd.

Den 30-åriga kvinnan var van vid den tama vargflocken med åtta vargar i det stängda hägnet på Kolmården. Hon hade arbetat med dem i cirka tre år.

Skötaren rapporterade in över kommunikationsradion att hon skulle gå in till vargarna, som hon brukar guida runt besökare hos. Detta besök gjorde hon för att upprätthålla relationen med flocken.

Den här gången var hon ensam.

Klockan var runt elva i går förmiddag, sedan tros attacken ha skett mycket snabbt.

– En av våra andra medarbetare tyckte att hon varit där inne väl länge och gick in. Då hittades hon livlös inne hos vargarna, säger Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken.

Låg livlös

Det tog sedan mellan 30 och 45 minuter innan kvinnan kunde tas ut ur hägnet. Kvinnan låg livlös vid stängslet när ett mänskligt drev fick omringa vargarna för att kroppen skulle kunna tas ut. Anhöriga underrättades därefter om dödsfallet.

Sannolikt var vårdaren hos vargarna i mellan tio minuter och en kvart innan kollegorna slog larm, enligt Mats Höggren.

Alldeles för lång tid, menar anställda som Aftonbladet har pratat med.

– Man har inte kontinuerlig kommunikation över radion. Vi säger inte till varandra var femte minut att ”jag mår bra”, utan man rapporterar bara när man går in i hägnet, och när man är ute. Vi är alla fundersamma över det nu, säger en anställd.

Stark kritik

Att vårdarna går ensamma in i varghägnet med endast en kommunikationsradio är den starkaste kritiken bland de anställda som Aftonbladet har pratat med:

– Varför har de inte någon form av bedövningsvapen att skydda sig med? Eller ett larm? Har man väl hamnat på rygg där inne når man inte till någon komradio.

Diskussionen om vårdarnas säkerhet är inte ny.

– Det här har diskuterats fram och tillbaka i många år. Många som jobbar här har varit kritiska till att en komradio ersätter en medarbetare. Det känns så klart inte lika tryggt, säger en anonym anställd.

En kvinnlig djurskötare tycker att det låter som ett misstag att vårdaren lämnats ensam så pass länge hos vargarna.

– Det ska alltid vara två personer inne samtidigt hos vargarna. Det är en risk att jobba med de vilda djuren. Vargarna har varit mycket med människor, men de har sina instinkter kvar, säger hon.

Problem inom flocken

Dessutom har det varit problem med just den vargflocken tidigare, enligt en anställd.

Flera personer inom Kolmården berättar om tidigare incidenter:

– Det har inte funkat helt och hållet inom flocken. Skötare har berättat tidigare att de hamnat liggande på rygg när de besökt flocken. Det är ett känt problem, säger en anställd.

En anhörig till en anställd berättar om oron som varit för vargflocken:

– Alla vet att en stressad vargflock kan göra vad som helst, som att anfalla eller tugga taggtråd, som de gjorde för några år sedan. En stressad flock är en blodtörstig flock.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Tipsa | AftonbladetInteraktiv karta - hitta.se
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter