Obama: Ja till gayäktenskap

avNiklas Eriksson

Foto: AFP
Barack Obama stödjer nu homoäktenskap.

Barack Obama gör nu något som ingen president gjort tidigare.

Han stödjer samkönade äktenskap.

Foto: AFP
Kampanj-t-shirt för homosexuellas rättigheter.

President Barack Obama berättar i dag i en intervju med ABC News att han stödjer samkönade äktenskap. Obamas motstånd har tidigare ifrågasatts av bland annat CNN:s Anderson Cooper som antydde att presidentens ståndpunkt enbart grundades i politik och inte personliga värderingar, skriver Huffington Post.

– Jag har tvekat i frågan om homoäktenskap delvis på grund av att jag ansett att registrerat partnerskap har räckt, har president sagt till ABC tidigare.

Lång övervägning

När presidenten nu tagit ställning säger han att det kommer efter år av samtal med familjen, vänner och kollegor.

– Jag nådde slutsatsen att det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, säger han i intervjun.

Han påpekar att det är ett personligt ställningstagande och att han fortfarande stödjer att staterna ska besluta i frågan.

Döttrarna påverkade

Obama säger också att han är övertygad om att den amerikanska befolkningen kommer att bli allt mer bekväm med att homosexuella gifter sig. Och hänvisar till samtal med sina döttrar Malia och Sasha där de pratat om vänner med homosexuella föräldrar.

– Malia och Sasha skulle inte komma på tanken att deras vänners föräldrar på något sätt skulle behandlas annorlunda. Det är inte logiskt för dem och ärligt talat, det är sådana saker som uppmanar till en förändring av perspektiven, säger Obama till ABC News.

Första presidenten för

Obamas beslut kommer samma vecka som hans vice-president Joe Biden gått ut och sagt att han är "fullständigt bekväm" med samkönade äktenskap.

Obama har tidigare uttalat att han tycker att homosexuella i registrerade partnerskap ska ha samma rättigheter som gifta par men blir nu historisk.

Han är den första presidenten som öppet stödjer homobröllop.

Tvärtemot Romney

Obamas besked kommer under den pågående valkampanjen och hyllas av hbtq-grupper. Men ståndpunkten särskiljer honom ytterligare från republikanernas troliga presidentkandidat Mitt Romney.

– Min åsikt är att äktenskapet är ett förhållande mellan man och kvinna. Det är den hållning jag haft under en längre tid och jag ämnar inte förändra den hållningen nu. Eller någonsin, förresten, säger Mitt Romney skriver ABC News.

USA:s befolkning är enligt undersökningar jämt fördelade för och mot samkönade äktenskap, skriver AP.