Misstänkt bomb vid flygplats

NYHETER

En misstänkt bomb från andra världskriget stängde i dag delar av Amsterdams storflygplats Schiphol.

Nu drabbas flyg till och från Sverige.

Den misstänkta bomben hittades vid terminal C på Schiphol, som är en av de mest frekventerade flygplatserna i världen, skriver TT-AFP.

Störningar i trafiken

Terminalen utrymdes och stängdes ner för ankommande och avgående flyg under tiden bombexperter undersökte fyndet – något som medför störningar i flygtrafiken.

Under förmiddagen var ett antal flyg till och från flygplatsen inställda, bland annat till och från både Stockholm och Göteborg.

Påverkan ska dock inte vara så stor.

Bomben ska flyttas

– Vi försöker flytta avgående och ankommande flyg från och till terminal C, till andra terminaler, säger Cora Koopstra, vid flygplatsen till Aftonbladet.

Så snart den misstänkta bomben flyttats från flygplatsområdet kan terminalen öppna igen, förhoppningen är att det sker under dagen.

– Vi väntar på information från bombteknikerna, säger Cora Koopstra.

Bas för Luftwaffe

Den misstänkta bomben upptäcktes tidigt i morse av några personer som jobbade med att gräva ett dike nära terminalen.

Tyskarna, som ockuperade Nederländerna under andra världskriget, tog över Schiphol och använde flygplatsen som en bas för Luftwaffe, skriver AP.

I går detonerade en bomb från andra världskriget i tyska München, rapporterar nyhetsbyrån.

Klockan 17.00 på onsdagseftermiddagen lyfte tre plan, med destination Stockholm, i tid från Schiphol men resenärer uppmanas ändå att hålla koll på flygplatsens hemsida för information om eventuella förseningar och inställda flyg.

Vid halvelvatiden på kvällen hade samtliga flyg till Stockholm avgått på sina angivna tider.