"Räcker gott och väl med planen vi har"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

V och MP kritiska till alliansens vilja att skjuta till 300 miljoner kronor nästa år

Summan för de nya Jas Gripen beräknas till sammanlagt 90 miljarder kronor, en siffra som får V och Mp att se rött.

– De plan vi har räcker gott och väl för svenska förhållanden, säger Torbjörn Björlund, (v), ledamot i försvarsutskottet.

Alliansens partiledare går i dag ut med att de vill öka anslagen till försvarsmakten med 300 miljoner kronor nästa år. För de pengarna vill man köpa 40-60 nya Jas Gripen, ihop med Schweiz.

90 miljarder - på 30 år

Det nya systemet kan enligt försvarsminister Karin Enström kosta uppåt tre miljarder kronor per år, och totalt 90 miljarder kronor för den 30-årsperiod som regeringen räknar med.

– Vi har ett försvar som går på kryckor och ska man bära en stor del av kostnaden för ett Jas Gripen så kommer det krascha försvaret, säger Peter Rådberg (MP), ledamot i försvarsutskottet, till TT.

Han riktar skarp kritik mot att kostnaden fortfarande är hemlig.

– De 300 miljonerna som regeringen ska lägga till nästa års budget är småpengar. Vi beräknar att utvecklingskostnaderna kostar ett par miljarder per år och då säger regeringen ingenting om hur de ska finansiera övriga försvaret.

Partnerskapet med Schweiz om nästa generations Jas Gripen är inte ett försvarspolitiskt projekt utan ett arbets- och industripolitiskt projekt, säger Rådberg.

– Ska man köpa in ett krigsplan så är det logiskt att titta på hur hotbilden har förändrats och om det är motiverat att lägga så mycket pengar på ett stridsplan, men regeringen pratar inte om en hotbild utan om arbetstillfällen och svensk export.

"För mycket pengar"

Även Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet är kritisk.

– Vi är kritiska inte minst för att det kommer att kosta väldigt, väldigt mycket att köpa in de här planen. Det är för mycket pengar för något som vi egentligen inte behöver, säger Torbjörn Björlund (v) och fortsätter:

– De plan vi har räcker gott och väl för svenska förhållanden.

Publicerad: