Presidentvalet i USA 2012

Ny herre på täppan

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Efter Newts seger – nu är det vidöppet

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA. Det republikanska primärvalet har en ny herre på täppan.

Newt Gingrich tog en jordskredsseger i South Carolina i natt.

Därmed är Mitt Romney detroniserad – och resten av racet plötsligt helt vidöppet.

– Men jag tror att jag blir vår kandidat nu, sa Gingrich under sitt segertal i Columbia i natt.

Det går snabbt i amerikansk politik ibland.

Så sent som för ett par dagar sedan hade Mitt Romney kraftigt försprång i opinionsmätningarna och såg ut att vara på väg att säkra den republikanska nomineringen med en tredje raka seger.

Sedan kom nyheten att resultatet i Iowa räknats om och att Rick Santorum i själva verket vann det första nomineringsvalet.

Därefter hoppade Rick Perry av – och gav sitt offentliga stöd till Newt Gingrich. Därmed började det se ut som att kongressens förre talman skulle kunna komma att utmana i South Carolina.

Och i natt kom den slutgiltiga knockouten.

Fick 40 procent

Gingrich inte bara utmanade Romney. Han besegrade honom. Stort. Sammanlagt fick han 40 procent av rösterna – mot 27 för Romney.

Det tog den förre talmannen som intäkt för att under sitt triumfatoriska segertal på Columbia Convention Center börja tala som den självskrivne kandidaten i höstens presidentval.

– Jag tror att det är jag som blir nominerad nu, hette det.,

Sedan gick han till ursinnigt angrepp mot president Obama.

– Han är den farligaste president vi sett och så svag att han får Jimmy Carter att se stark ut, sa han bland annat och fortsatte:

– Om han blir omvald efter det han redan ställt till med är det här landet riktigt illa ute. Försök föreställa er hur radikal han kommer att vara när han inte har några fler val att bekymra sig om. Därför är det här det viktigaste valet under vår livstid.

Krävde debatter mot Obama

Gingrich passade också på att, redan nu, kräva sju tretimmardebatter med Obama i höst.

– Men jag ska vara rättvis, han kan få använda teleprompter. Skulle inte ni vilja ha det om ni tvingades argumentera för Obamacare, skrockade han hånfullt.

Med Gingrichs utklassningsseger i natt är hela kartan i det republikanska valracet i ett slag omritad.

Den nyss alldeles självklare vinnaren Mitt Romney har de facto bara vunnit en av de tre uppgörelserna – och när cirkusen fortsätter till Florida är det Gingrich, inte Romney, som har medvinden och initiativet.

Ändå försökte Romney låta positiv och optimistisk när han gratulerade Gingrich i natt.

– Nu blir det här ett långt och spännande race, sa han och låtsades vara glad över den grova missräkningen.

Långt och ovisst maratonlopp

Men i sak lär det stämma. När det republikanska partiet står med tre olika vinnare efter lika många bataljer, råder det inga tvivel om resten av primärvalet blir ett långt och ovisst maratonlopp.

Troligen vet vi inte vem som blir president Obamas utmanare i höst förrän tidigast efter ”Super Tuesday” – första tisdagen i mars.

Rick Santorum kom in som klart distanserad trea i natt och många, framförallt i Gingrich-lägret, kräver att han nu ska avbryta sin kampanj så att konservativa väljare kan sluta upp bakom Gingrich.

Men Pennsylvania-senatorn vägrar.

– Vi fortsätter till Florida och därefter till Arziona och Michigan. Vi har en seger vardera och jag är fortfarande den som har stört chans att besegra Obama, klargjorde han i natt.

Ron Paul, slutligen, fick nöja sig med sistaplatsen, men South Carolina var aldrig någon prioritet för den libertarianske läkaren.

Det är i nästa nomineringsval, i Nevada 4 februari, han hoppas göra riktigt avtryck i valrörelsen igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

LÄS OCKSÅ

USA-valet 2012

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2012

Trumps USA

USA