Ordkrig om störtat syriskt stridsplan

NYHETER

Ett av regimens stridsflygplan har störtat i östra Syrien. Ett tekniskt fel ligger bakom, säger regimen. Men rebellerna hävdar att de för första gången lyckats slå till mot Assads flygvapen.

– Allahu akbar, ett MiG-plan har träffats i staden Muhasen, hörs en röst säga i ett videoklipp som lades ut på Youtube på måndagen.

Bilderna visar ett plan som träffas efter ljudet av tung eldgivning.

Den syriska regimen bekräftar att ett stridsplan skjutits ner, men hävdar att kraschen berodde på ett tekniskt fel på planet.

Piloten tillfångatagen

Men företrädare för rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA), som till stor del uppges bestå av avhoppare från regeringsarmén, hävdar att det var de som sköt ned planet. Piloten ska ha tillfångatagits av rebellerna.

Om uppgifterna skulle stämma innebär det att rebellerna för första gången har lyckats slå till mot regimens totala dominans över det syriska luftrummet. FSA har länge krävt att omvärlden ska förse dem med luftvärnsmissiler och det har spekulerats i om rebellerna redan lyckats skaffa sig sådana. Enligt en talesman för FSA ska vapnet som användes dock inte ha varit en robot utan en luftvärnskulspruta.

Tiotusentals flyktingar

Situationen för befolkningen i Syrien förvärras dag för dag och strömmen av flyktingar ut ur landet sväller. På måndagen kom uppgifter från de turkiska myndigheterna att över 4 000 flyktingar nått Turkiet på bara tre dagar. Totalt har nästan 60 000 syrier tagit sin tillflykt till grannlandet i norr.

Också Grekland förbereder sig på att ta emot stora flyktingskaror.

Valerie Amos, FN:s chef för humanitära insatser, ska inom kort åka till Syrien på grund av den förvärrade situationen. Amos väntas diskutera sätt att trappa upp biståndsinsatserna till dem som drabbats av konflikten. Hon ska också besöka Libanon, dit tiotusentals syrier flytt.

TT-AFP