Annie Lööf

Ministern festade för 616 000 kr

Bjöd på glamourparty – lät staten betala

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Annie Lööf och hennes departement hade en julfest för över 600 000 kronor.

Temat för kvällen var glitter och glamour och notan skickades till skattebetalarna.

Julfesten har bokförts som seminarium.
 
Artikel publicerad 14 augusti 2012.

Den första augusti begärde Aftonbladet ut en förteckning över all internrepresentation på Lööfs departement. Några dagar senare kom en lista – men där fanns ingenting om julfesten med.

– Nej, det är sånt som inte har varit bokfört som representation säger Jenny Forkman, som har vikarierat som expeditionschef.

Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren har granskat alla handlingar som har lämnats ut till Aftonbladet. Vi kunde i förra veckan avslöja hur ärenden fördröjs och hur Lööfs stab har städat upp bland sina spritnotor och felfaktureringar innan handlingar har lämnats ut.

När det gäller julfesten den 8 december förra året så har inga handlingar som helst lämnats ut förrän departementet nu på måndagen la ut uppgifter på sin hemsida.

Båtresa och dj

Enligt fakturan på näringsdepartementets hemsida kostade julbordet med bland annat underhållning, båtresa, dj och eventspelning med band 616 473 kronor inklusive moms.

Det blir 2 140 kronor per person för de 288 som kom.

Utöver detta var det också kostnader på drygt 50 000 kronor för tre föreläsningar under eftermiddagen.

Det hela började med en båtfärd 12.30 från Skeppsbron till Äventyrskontoret i Finnboda hamn i Nacka. Stället ligger precis vid vattnet längs inloppet mot centrala Stockholm.

Efter föreläsningar av bland annat vd:n för Astrid Lindgrens värld och en mediestrateg som talade om ”en öppnare värld” så började ett mingel klockan 17.40.

Tävlade i glamour

Till kvällen hade också utlysts en tävling på Annie Lööfs departement. Det gällde att visa upp sin ”glitter och glamoursida” i samband med middagen då ”The sparkling bureaucrat Award” skulle delas ut till de bäst klädda.

Bara jul-, scen- och entrédekoren som byggdes upp i lokalen gick loss på över 30 000 kronor.

Annie Lööf bjöd sig själv och alla 288 på ett dryckespaket med mousserande, öl och vin för 256 kronor per person.

Efter julbordet var det dans och departementet hade abonnerat en buss som körde löpande mellan Finnboda och Slussen.

Genom att festen var bokförd som seminarium har Annie Lööf och hennes departement sluppit uppmärksamhet för den kostsamma internrepresentationen i samband med Aftonbladets granskning i förra veckan.

”Seminarieverksamhet”

När Aftonbladet konfronterar departementets expeditionschef, Fredrik Ahlén, med faktumet att Aftonbladet inte fick ut fakturan som är en allmän handling, svarar han:

– Nej, därför att julbordet … eller rättare sagt näringsdepartementets dag inte är konterad som en internrepresentation.

Varför inte det?

– Därför att vi har gjort den bedömningen man ska göra om vad som är den huvudsakliga aktiviteten.

– Nämligen seminarieverksamhet, så det är konterat på det kontot.

Men själva julbordet?

– Det är ju i enlighet med föreskrifterna i Skatteverket, det är ju den här diskussionen som har varit när det gäller Tillväxtverket.

– Om det är en måltid i samband med en annan aktivitet, så är den inte att betrakta som internrepresentation i skattehänseende om den andra aktiviteten är det huvudsakliga syftet med aktiviteten.

Du måste hålla med om att julbord är internrepresentation?

– Inte i bokföringshänseende.

Men julbordet i sig är en internrepresentation?

– Inte enligt skattereglerna.

Seminariedelen, som enligt Ahlén var huvudaktiviteten, kostade inte ens en tiondel av julfesten. Tidsmässigt pågick seminariet i fyra timmar och 10 minuter – festen varade i sju timmar och 20 minuter.


Denna artikel publicerades 14 augusti 2012. Den har långt senare fått stor spridning i sociala medier.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf