Vitryssland stänger ambassad i Sverige

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Bildt kontrar: Lukasjenko beter sig som riktig buse

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.
Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.

Vitryssland stänger sin ambassad i Sverige. Det bekräftar det vitryska utrikesdepartementet för Aftonbladet.

Samtidigt kastas alla svenska diplomater ut ur Vitryssland.

I ett officiellt uttalande skyller Vitryssland upptrappningen av konflikten på Sverige.

Foto: Carolina Byrmo
Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Konflikten mellan Vitryssland och Sverige trappas upp. I förra veckan beslöt Vitryssland att utvisa Sveriges ambassadör Stefan Eriksson för att han skulle ha haft kontakter med oppositionen.

Tidigt i morse meddelade Vitryssland svenska utrikesdepartementet att landet ska stänga sin ambassad i Sverige innan månadens slut. Det bekräftar det vitryska utrikesdepartementets pressekreterare Andrei Savinykh för Aftonbladet.

– Det stämmer, säger han.

Skyller på Bildt

På de vitryska utrikesdepartementets hemsida skyller Vitryssland konflikten på Sverige. I ett officiellt uttalande skriver departementet från Minsk att man trodde att krisen var löst efter att Vitryssland utvisat den svenska ambassadören, Stefan Eriksson och var redo med gemensamma ansträngningar att hitta ömsesidiga förbindelser:

"Tyvärr föredrog utrikesministern att förvärra situationen och tog ytterligare beslut om att utvisa två ledande diplometer från den vitryska ambassaden och neka inträde till Sverige för Vitrysslands nya ambassadör."

Då ambassadens personal minskas till två personer anser Vitryssland att man inte kan fortsätta sitt uppdrag i Sverige. De kvarvarande diplomaterna har inte tillräckliga befogenheter eller kvalifikationer för det.

Bildt: Är en buse

Vitryska UD betonar dock att åtgärden inte måste innebära att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna kapas.

Carl Bildt backar ändå inte och skriver på Twitter att kampen för de vitryska medborgarnas rättigheter fortsätter:

– Vi har fortfarande ett starkt engagemang för frihet i Vitryssland och alla dess medborgare. De förtjänar deras frihet och rättigheter som resten av Europa.

Till TT kommenterar Bildt president Alexander Lukasjenkos agerande.

– Han beter sig som den buse han är. Varför det eskalerar på det här sättet vet jag inte. Det är ingen hemlighet att de varit starkt irriterade över våra demokratiprogram under lång tid och så har deras ilska över det här nu detonerat.

Bildts blogg skriver han att UD ska utreda konsekvenserna av konflikten och se till att Sveriges alla program i Vitryssland fortsätter.

Häver diplomati

Bildt hävdar för TT att det inte är någon tvekan om att det här ärendet drivits av Lukasjenko personligen. Sveriges utrikesminister bekräftar även samtidigt via Twitter att presidenten tagit det ett steg längre.

”Lukasjenko slänger nu ut alla svenska diplomater ur Vitryssland. Hans rädsla för mänskliga rättigheter har nått nya höjder.”

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera ärendet ytterligare utan hänvisar till Carl Bildts uttalande.

– Det utrikesministern skriver på twitter är ganska tydligt. Vitryssland upphäver också den diplomatiska statusen för de svenska utsända diplomaterna i Vitryssland, säger Kent Öberg vid UD:s presstjänst.

EU håller krismöte

Sverige och Bildt svarade vid förra veckans utspel med att stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm och uppmanade de två vitryska diplomaterna att lämna landet.

– Så här uppträder man inte, det är en nyckfull och tilltagande diktatur som är rädd för sin egen framtid. Detta visar svagheten i Vitryssland. Vi vidtar självklart åtgärder mot det hela med omedelbar verkan, sa Bildt till SVT då.

EU-ambassadörerna i Bryssel kommer på fredag att hålla ett krismöte med anledning av Vitrysslands beslut att utvisa alla svenska diplomater.

Syftet är att besluta om "lämpliga åtgärder", uppger en EU-källa för AFP.

Publicerad: