Johansson: Civila ska lösa poliskrisen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Morgan Johansson anser att ytterligare civilanställda kan lösa den akuta polisbristen under en period. Arkivbild.
NYHETER

För att fylla luckorna under den akuta polisbristen anser Morgan Johansson (S) att man ska sätta in civila.

Det säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

– På det sätter kan man få ut fler i yttre tjänst, säger justitieministern.

Antalet poliser på gatan har minskat med 11 procent de senaste sex åren. Ser man till den ökade folkmängden blir det en minskning med 17 procent.

För att öka antalet polisanställda vill regeringen nyanställa 10 000 fram till 2024.

Men under tiden måste luckorna under den akuta polisbristen fyllas och justitieminister Morgan Johansson (S) lobbar nu för att ta in fler civila i polisarbetet.

– I väntan på de nya utbildade kullarna tror jag att civila under en övergångsperiod kan fylla en del luckor, så att man på det sättet kan få ut fler i yttre tjänst, säger Morgan Johansson till DN.

”Vill inte ändra i något regelverk”

Han uppger att han pratar med rikspolischefen Anders Thornberg om hur man ska agera, men att ändra i regelverket är inte aktuellt.

– Jag vet att den nya rikspolischefen också funderar på hur man ska göra under den här mellantiden. Här har vi en kontinuerlig dialog. Man får ta det från fall till fall. Jag vill inte ändra i något regelverk, säger han.

Polisförbundets ordförande: Locka tillbaka före detta poliser

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är dock inte lika positivt inställd och anser att de poliser som kan flyttas ut från skrivborden redan har flyttats. Dessutom är det redan många i yttre tjänst som söker skrivbordstjänster på grund av arbetets villkor, säger hon i intervjun.

Den effektivaste metoden, enligt Lena Nitz, är att locka tillbaka poliser som slutat.

Hon säger att det finns ”en stor grupp” av tidigare poliser som är villiga att komma tillbaka om arbetsvillkoren förbättras.

Så arbetar polisen med sociala medier 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM