Nyheter

Mamma utvisas – utan sin dotter

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Zikel tvingas lämna sin bebis

Skickas tillbaka Saffin Kako och Zikel Rasoul fick dottern Lean för sex månader sedan. Nu vill migrationsverket skicka tillbaka Zikel till Irak.
Skickas tillbaka Saffin Kako och Zikel Rasoul fick dottern Lean för sex månader sedan. Nu vill migrationsverket skicka tillbaka Zikel till Irak.

Hennes make och sex ­månader gamla dotter är båda svenska medborgare.

Nu tvingas Zikel tillbaka till Irak – för att få stanna i Sverige.

– Det är idioti på alla sätt, säger hennes advokat Ulf Wibäck.

Zikel Rasoul, 30, har levt i Sverige i flera år utan att få uppehållstillstånd. För två år sedan gifte hon sig med Saffin Kako, 35, som är svensk medborgare.

I januari fick paret dottern Lean. Även hon är svensk.

Nu vill Migrationsverket splittra familjen. Zikel ska utvisas till kurdiska Irak för att ­söka uppehållstillstånd på nytt.

I dag skulle hon ha lämnat Sverige.

Men Lean ammas och har vaccinationer i juli.

– Jag ringde Migrationsverket och sa att det inte var möjligt. Handläggaren ­svarade att det nu blir ett ärende hos polisen, säger hon.

– De får efterlysa oss. Vi kan inte resa förrän tidigast i höst, säger Saffin.

Saknas ambassad

Aftonbladet träffar familjen hemma i lägenheten i Norsborg söder om Stockholm. De är ledsna och ­oroliga för framtiden.

– Jag tänker på hur vi ska betala hyran om vi måste åka. Och om jag kommer att ha kvar mitt jobb när vi kommer tillbaka, säger, Saffin.

Området är farligt och ­närmaste svenska ambassad som kan utfärda visum ligger i grannlandet Iran, vilket gör att de först måste ordna ­visum dit. Resan riskerar att ta flera månader.

Grundregeln är att den som ska söka uppehålls­tillstånd av familjeskäl ska göra det från hemlandet. Det finns utrymme för ­undantag – men inte om man som ­Zikel vistats en ­period i Sverige ­utan ­papper.

”Täcker inte alla fall”

Familjens advokat Ulf ­Wibäck menar att det är ­uppenbart att hon till sist kommer att få stanna i Sverige eftersom familjen finns här.

– Det här är idioti på alla sätt. Man borde beakta ­barnets bästa.

Familjen har lämnat in en ny skrivelse till Migrationsverket, men Ulf Wibäck har ingen förhoppning om att beslutet ska ändras.

Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, säger sig förstå problemet men hävdar att verket bara följer lagen.

– Vissa fall kan kännas onödigt byråkratiska och vår general­direktör har ­påpekat det för regeringen. Lagen ändrades 2010, men det täcker ­inte alla fall.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: