’Cancer? Gå till socialen’

Lisa, 19, har bröstcancer – men får ingen ersättning från Försäkringskassan

"KAN INTE TA HAND OM MIN DOTTER" Lisa Markstedt fick i januari beskedet att hon har bröstcancer. För att få ihop ekonomin måste nu maken Kim jobba – trots att han behövs hemma för att ta hand om tio månader gamla Selma.
"KAN INTE TA HAND OM MIN DOTTER" Lisa Markstedt fick i januari beskedet att hon har bröstcancer. För att få ihop ekonomin måste nu maken Kim jobba – trots att han behövs hemma för att ta hand om tio månader gamla Selma.

Småbarnsmamman Lisa Markstedt, 19, fick i januari mardrömsbeskedet: du har bröstcancer.

Men hon får ingen sjukersättning från Försäkringskassan – och hennes man måste jobba trots att han behövs hemma för Selma, 10 månader.

– Annars måste vi sälja allt vi äger och har, säger Lisa.

Lisa Markstedt från Altersbruk i Norrbotten tog studenten i julas, eftersom hon har varit mammaledig med dottern Selma som föddes i mars. Mellan skolan och dotterns födsel har 19-åriga Lisa inte hunnit med att arbeta.

När skolan var slut och nästa fas i livet skulle börja kom chockbeskedet.

Sjätte januari fick Lisa veta att hon hade bröstcancer. Den 23 januari opererades hon.

Nu väntar efterbehandling och sjukskrivning. Men någon sjukpenning får Lisa inte från Försäkringskassan.

– När jag ringde sa de bara att jag måste ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen i ett halvår för att få ersättning. Deras råd var att jag skulle söka socialbidrag, säger Lisa.

Förlitar sig på anhöriga

För att få ekonomin att gå ihop för den unga familjen tvingas nu maken Kim åka och jobba, trots att han verkligen behövs hemma för att ta hand om Selma medan Lisa kämpar för att bli frisk.

– Hade det inte varit för våra underbara anhöriga som alltid ställer upp hade det inte gått, då hade vi varit tvungna att sälja allt vi äger och har, säger Lisa.

Nu tvingas Lisas mamma ta ledigt från sitt jobb för att hjälpa Lisa. Och för att kunna göra det har Lisa tvingats överlåta en del av sin tillfälliga föräldrapenning till henne.

– Det är ju jättebra att det går, men jag förlorar dagarna som egentligen är min tid med min dotter. När jag inte kan ta hand om henne blir det ju ingen mammaledighet, säger Lisa.

Försäkringskassans regler är sådana att om man inte har haft någon inkomst kan man inte få någon sjukpenning.

– I ett kort perspektiv finns det då ingen ersättning att få, för att få sjukpeng måste man ha en sjukpenningsgrundande inkomst. Dit räknas inte studiebidrag eller föräldrapenningen, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Den ersättning man kan få från Försäkringskassan i det läget är aktivitetsersättning, men då måste man arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år.

– Jag är ju så ung och har inte hunnit jobba något, jag har ju just tagit studenten. Och nu är jag sjukskriven fram till mars, men jag vet inte hur länge behandlingen ska pågå, säger Lisa.

Blev förbannad

För henne återstår bara samma besked som hon redan fått från Försäkringskassan – socialbidrag.

– I det läget blir det så att det är kommunerna som har ansvaret, säger Cecilia Udin.

Lisa blev förbannad när hon fick höra att det inte fanns någon ekonomisk hjälp att få.

– Jag förstår inte hur de tänker, det är ju inte som att jag är förkyld i en vecka. Jag kan inte ta hand om min dotter som jag inte ens får lyfta efter operationen.

Men hon vill inte sluta kämpa och hoppas att hennes berättelse kan göra att det blir en förändring. Hon ville inte att någon ska behöva hamna i hennes situation.

– Egentligen mår man ju så dåligt att man inte orkar hålla på att bråka, men man måste våga säga i från så det kanske kan bli en förändring.

Publisert: