Ser du inte att jag är en man?

Foto: KVINNHERINGEN.NO

avIvar Nilsson

NYHETER

Kan det vara skäggiga damen?

De norska myndigheterna kunde inte avgöra svenske Daniel Pohjantähtis kön när han sökte norskt personnummer.

– Såg de inte det på skägget? undrar han.

Det kan vara svårt att få jobba i Norge. Tvåbarnfadern Daniel Pohjantähti, 29, från Tvååker i Halland åkte till en liten ort söder om Bergen för att jobba som bagare. Men för att få arbeta i landet krävdes ett norskt personnummer. Det kunde han få på den norska försäkringskassan, Nav, hade han läst på internet och begav sig därför dit med legitimation och personbevis. Men det hela visade sig var lättare sagt än gjort.

"Är du kvinna?"

Det första den kvinnliga handläggaren frågade var:

– Är du kvinna?

Ställd av frågan började Daniel tänka att hon kanske frågade om namnet på kommunen som han bodde i, Kvinnherad. Men handläggaren förtydligade att det var hans kön hon frågade om.

– Jag såg ut som en grottbjörn när jag kom dit, så jag undrade om de inte såg på skägget att jag var en man, säger han.

Men inte ens efter att ha studerat hans körkort och personbevis kunde hon avgöra om han talade sanning. Sitt kön kunde han bara styrka med sitt pass – som låg hemma i Sverige.

– Jag försökte med alla medel påvisa att jag är en man, säger Daniel, som undrar vad han egentligen skulle ha att vinna på att påstå sig vara av ett annat kön.

Fel sort personnummer

Men varken det eller det faktum att han var gift och hade två barn hjälpte. Det var bara för Daniel att åka hem till Sverige och hämta passet.

Men inte nog med det. När han väl kom tillbaka visade det sig dessutom att han hade ansökt på fel ställe. Den sortens personnummer som han behövde kunde han bara få på Skattekontoret. I morgon ska han dit och hoppas då äntligen kunna avsluta den bisarra historien.

– Jag har inte tid att flänga fler gånger. Jag har annat att göra, säger han.