"Avtalet från 2005 är ytterst tveksamt"

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Stefan Löfven kommenterade Sveriges avtal med Saudiarabien i dag. ”Det är alldeles uppenbart att det är betydligt tveksamt, både det ursprungliga avtalet som slöts 2005, men framför allt det konkreta projektet som påbörjades 2007”, säger S-ledaren till Aftonbladet.
Foto: Gustav Mårtensson
Stefan Löfven kommenterade Sveriges avtal med Saudiarabien i dag. ”Det är alldeles uppenbart att det är betydligt tveksamt, både det ursprungliga avtalet som slöts 2005, men framför allt det konkreta projektet som påbörjades 2007”, säger S-ledaren till Aftonbladet.

Det militära avtalet mellan Sverige och Saudiarabien har kritiserats hårt.

Det slöts av en S-regering 2005, men den nuvarande partiledaren Stefan Löfven är inte säker på att det var rätt beslut.

– Det verkar ytterst tveksamt, säger han till Aftonbladet.

I morse avslöjade Ekot att svensk expertis från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skulle bistå Saudiarabien i byggandet av en fabrik för bland annat renovering av anti-tankvapen.

Det hela har gått under namnet "Operation Siloom".

Avslöjandet satte det svenska militära avtalet med Saudiarabien under lupp. Det slöts 2005 av den dåvarande S-regeringen och en fortsättning godkändes av alliansregeringen 2010. Detta trots att både Folkpartiet och Kristdemokraterna anser att Sverige inte ska ha ett militärt samarbete med vad de kallar en brutal diktatur. Ärendet har dessutom KU-anmälts av Miljöpartiet och kritiserats hårt av Vänsterpartiet.

”Betydligt tveksamt”

Efter att han deltagit i konferens för kvinnliga näringslivstoppar i Stockholm kommenterade även S-ledaren Stefan Löfven dagens avslöjande.

– Det är alldeles uppenbart att det är betydligt tveksamt, både det ursprungliga avtalet som slöts 2005, men framför allt det konkreta projektet som påbörjades 2007. Men jag behöver ha betydligt mer information, säger han.

”Har ställt krav”

Regeringen är i dag eniga om att reglerna kring vapenexportlagar ska skärpas, något som S-ledaren välkomnar.

– Vi har ställt krav och motionerat under flera år i riksdagen om det, vilket hörsammades av riksdagen i maj 2011. Vi hade sett fram emot att regeringen ska återkomma med förslag, det ligger på deras bord. Vi har inte sett några ännu. Nu gäller det att få till stånd det, säger Stefan Löfven.

”Annan omständighet”

S-ledaren försvarar inte det avtal som hans parti slöt med Saudiarabien 2005, när Leni Björklund var försvarsminister.

– Jag har inte sett hela beslutsunderlaget, men det verkar tveksamt. En del av vår vapenexport sköts via myndigheten ISP och Exportkontrollrådet. Men den här senaste affären verkar inte ha gjort det, om jag är rätt underrättad. Det är en helt annan omständighet. Det riktigt besvärliga är det här projektet som startades 2007, säger Stefan Löfven.

Publicerad: