Nyheter

"Vi gjorde allt för att ta honom levande"

Av: 

Staffan Lindberg

Emmelie Wallroth

NYHETER

Kastade sig ut genom fönstret och träffades av skott i huvudet

Den misstänkte gärningsmannen Mohammed Merah är nu död, bekräftar Frankrikes inrikesminister i Toulouse.

Enligt uppgifter från polisen ska 300 skott ha avlossats när polisen stormade lägenheten.

Aftonbladets reportrar rapporterar direkt från en presskonferens som hålls av huvudåklagare Francois Molins.

Aftonbladets Staffan Lindberg rapporterar direkt från Toulouse.

– Det var en extremt hård skottlossning. En polis i insatsstyrkan sa att han aldrig har varit med om något liknande, säger inrikesminister Claude Guéant inför de samlade journalisterna på plats i Toulouse.

Senare på torsdagen höll huvudåklagaren Francois Molins en presskonferensen i Toulouse.

– Vi gjorde allt för att ta honom levande, säger Molins enligt Aftonbladets reportrar på plats.

Ångrade att inte fler dog

Räden inleddes i går klockan 03.30, berättade åklagare Francois Molins på presskonferensen. Polisstyrkan möttes då av en våldsam motreaktion som sedan gick över i en förhandlingsfas.

Senare på morgonen förklarade Merah sitt engagemang i al-Qaida och sade att han ångrade att han inte hade lyckats skjuta fler. På kvällen bad Merah om att få sluta prata och sade att han ville vila.

"Om det blir ni som skjuter mig, så kommer jag till paradiset", ska Merah ha uttryckt sig till polisstyrkan. Sedan hördes ingenting från den misstänkte mördaren på tolv timmar. Under natten störde polisen Merah med granater så att han inte skulle somna.

Använde gas

Det spekulerades kring huruvida Merah fortfarande var vid liv eller inte.

Men omkring 11.30 i förmiddags hördes skotten i det vanligtvis lugna bostadsområdet i Toulouse.

Vittnen uppger för TT att polisen ska ha använt sig av gas för att paralysera den misstänkte massmördaren när de tog sig in i lägenheten. Merah ska ha gömt sig i badrummet i lägenheten, beväpnad med en Colt 45-pistol. Han gick till attack och ska ha avlossat 30 skott mot polisen. Skottlossningen pågick i fem minuter, rapporerar TT.

Hittades död på marken

Mohammed Merah kastade sig sedan ut genom ett fönster och träffades samtidigt av ett skott i huvudet. Han hittades död på marken med det laddade vapnet bredvid sig.

– Han hade förklarat att han vill dö med vapen i hand, säger Claude Guéant enligt TT tidigare under torsdagen.

Omkring 300 skott ska ha avlossats vid sammandrabbningen, uppger tidningen Le Monde.

Minst tre poliser ska ha skadats, varav en med allvarliga skador.

30 timmars insats

Mohammed Merah är misstänkt för sammanlagt sju mord. Första dådet inträffade 11 mars då en fransk soldat sköts till döds.

I måndags ska Merah ha dödat tre barn och en rabbi på en judisk skola. I går barrikaderade han sig i en lägenhet i Toulouse.

I över 30 timmar pågick polisinsatsen vid lägenheten där misstänkte massmördaren befann sig.

"Gud är stor"

AFP rapporterar att åklagare Molins har bekräftat att Merah filmade alla sina mord. Merah ska bland annat ha filmat sig själv när han efter mordet på soldaterna körde i väg och ropade "Gud är stor!". Vid soldatmorden ska han även ha uttryckt sig med orden "Du dödade min bror, jag ska döda dig".

Senare i eftermiddag ska Merah obduceras i Bordeaux.

Vid räden var han klädd i den traditionella dräkten "djellabah", med en skottsäker väst under. Han var även beväpnad med molotov-cocktails.

Ber om utredning

I ett kort tv-framträdande på torsdagen tackade president Nicolas Sarkozy polisen och uttryckte sitt medlidande till de omkomna offrens anhöriga, rapporterar TT.

Presidenten lovar hårdare tag mot hat- och extremistsajter på Internet och personer som åker utomlands för "terrorträning och indoktrinering". Han har även bett om en utredning om hur spridningen av "dessa ideologier" kan stoppas, enligt TT.

– Vi vet att det var i fängelse som han började bli radikal, säger åklagare Molins på presskonferensen.

Påstår sig ligga bakom attackerna

Enligt TT påstår sig gruppen Jund-al-Kilafah, med kopplingar till al-Qaida, i ett uttalande ligga bakom attackerna i Frankrike. Det meddelar den USA-baserade övervakningsgruppen Site på torsdagen, rapporterar AFP.

Gruppens existens är högst osäker och ska tidigare endast ha gjort sig känd för ett par attentat där bara gärningsmannen själv omkom.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter