Nyheter

Vapenfartyget nära svår olycka

M/S Thor Liberty ligger för ankar i hamnen i Kotka, Finland.

Foto: ap

NYHETER

De beslagtagna Patriot-robotarna i Finland skulle helt lagligt exporteras från Tyskland till Sydkorea, uppger tyska myndigheter.

Utanför finska Utö var fartyget mycket illa ute i hårt väder och tvingades be om lotshjälp.

Lotsen Kaj Wikberg beskriver för mediebolaget Yle vad han mötte:

– Det var ganska extremt för ombordvarande. De var väldigt skärrade och vågade inte ändra kurs. De hade inte heller sjökort för området. Jag vet inte vad de skulle ha gjort om inte jag hade kommit ombord.

Det blåste 34 meter i sekunden med upp till nio meter höga vågor.

Lasten i oordning

Han lyckades lotsa Thor Liberty till innerskärgården, där fartyget fick ligga för ankar i två dagar medan stormen bedarrade. Där inspekterades lasten. Wikberg såg bilder från lastrummet.

– Där fanns papplådor huller om buller. Inte kunde jag tolka vad det var eller hur allvarligt läget var, säger han till Yle.

Enligt hans bedömning fanns det risk för en riktigt allvarlig olycka.

Polisen förhörde på torsdagen fartygets kapten och styrman. De misstänks för brott mot vapenexportlagen. Besättningen förhördes i onsdags. Polisen har inte avslöjat vad som framkommit i förhören.

Överraskad ägare

Fartyget Thor Liberty har dansk ägare, men är registrerat på Isle of Man. Ägarbolaget Thorcos vd Thomas Mikkelsen sade i onsdags till nyhetsbyrån FNB att han är överraskad över vapenfyndet och att han själv inte vet vad som hänt.

De 69 luftvärnsrobotarna och 150 ton sprängämnen skulle helt lagligt exporteras från Tyskland till Sydkorea, uppgav det tyska försvarsdepartementet för tv-kanalen Nelonen. När fartyget lade ut från hamnen i Emden den 13 december var exporthandlingarna i sin ordning enligt tyska tullen.

Finländska tullen har tagit vapenlasten i beslag medan utredningen pågår. Den har överlämnats till försvaret och finns i ett förvar för sprängämnen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter