Trump: OTROLIG potential

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Minh Hoang och Susan Walsh/AP/TT
Kim Jong-Un och Donald Trump har båda anlänt till Vietnams huvudstad för att inleda samtal under onsdagskvällen lokal tid.

Världens ögon riktas mot Hanoi när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un möts för andra gången.

"Potentialen är OTROLIG", twittrar Trump om Nordkoreas möjliga utveckling – men hans tidigare nedtonade retorik har ändå lett till spretiga förväntningar.

"Vietnam blomstrar som få andra platser på jorden", twittrar Trump efter att ha landat i Hanoi, och lockar Nordkorea med samma utveckling: "Potentialen är OTROLIG ("AWESOME"), en storartad chans, nästan makalös i historien, för min vän Kim Jong-Un", skriver presidenten.

Men det hänger på att landet är berett att göra sig av med atomvapnen, betonar han.

Samtidigt signalerar Trump en viss trötthet på förväntningarna: "Demokraterna borde sluta prata om vad jag borde göra med Nordkorea och fråga sig själva varför de inte gjorde 'det' under Obamas åttaåriga styre?"

Trump och Kim inleder överläggningarna i kväll lokal tid, vid 12.30 svensk tid.

För den nordkoreanske diktatorn, som rest med tåg till Vietnam, innebär mötet hans längsta statsbesök sedan han tog över makten efter sin far 2011. Med sig har Kim Jong-Un bland annat sin syster, Kim Yo-Jong.

Nedrustning en prioritet

De två statscheferna, vars historiska första möte ägde rum framför smattrande kameror i Singapore i juni förra året, väntas diskutera Nordkoreas kärnvapen, sanktioner och fred på Koreahalvön. Samtalen sker mot bakgrund av den överenskommelse som de båda ledarna ingick i Singapore, där Nordkorea bland annat åtog sig att arbeta för atomavrustning. Men dokumentet var generellt skrivet och innehöll varken specifika detaljer eller tidsplaner.

Överenskommelsen har betytt lite i praktiken, och inga avgörande steg mot nedrustning har heller tagits av Nordkorea sedan dess. Landet har visserligen inte genomfört några kärnvapentester sedan 2017, men experter har varnat för att Nordkorea inte tycks ha några planer alls på att avveckla sin omfattande kärnvapenarsenal.

Bristen på resultat har fått en grupp senatorer i USA att avråda president Trump från att ingå ännu en överenskommelse med Nordkorea som inte tros få någon reell effekt.

Själv har Donald Trump under senare tid lättat på pressen mot Nordkorea att påbörja en atomavrustning, och sade i söndags att han "inte har bråttom".

Fredsavtal mer troligt

Större hopp sätts i stället till att mötet inspirerar till ett fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea, eller åtminstone ett officiellt erkännande att kriget nu är över. De två länderna befinner sig i vapenstillestånd sedan slutet av Koreakriget 1953, som under tre år skördade flera miljoner liv. Sedan dess har inget formellt fredsavtal slutits.

Men nu är ett sådant avtal "fullt möjligt", enligt en talesperson för Sydkoreas president Moon Jae-In.

– Det är omöjligt att veta hur ett sådant avtal kommer att se ut, men jag tror att USA och Nordkorea kan komma överens, sade talespersonen i måndags.

Att få till stånd ett fredsavtal har länge varit en prioriterad fråga för det isolerade Nordkorea, som hoppas att det kan normalisera landet i internationella sammanhang, och i förlängningen häva de omfattande sanktionerna.

För USA är frågan mer komplicerad. Landet har en militär närvaro i Sydkorea, som delvis motiveras av spänningarna på Koreahalvön.

Ett fredsavtal skulle kunna leda till att de amerikanska soldaternas närvaro ifrågasätts, enligt Koh Yu-Hwan, professor i nordkoreanska studier vid Dongguk-universitetet i Seoul i Sydkorea.

– USA är rädda för att abrupta förändringar i den regionala ordningen kommer att påverka deras egna intressen, vilket inte skulle vara bra med tanke på att Kina spänner sina muskler, sa Koh Yu-Hwan till nyhetsbyrån AFP tidigare i februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE