Nato redo att skicka trupper till Turkiet

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Nato är redo att skicka trupper till Turkiet för att försvara sina allierande.

Försvarsministrarna i natoländerna oroas för Rysslands upptrappade militära aktivitet i Syrien.

– Nato är redo och i stånd att försvara alla allierade, inklusive Turkiet, mot alla tänkbara hot, säger han.

Natolandet Turkiet har de senaste dagarna protesterat mot att Ryssland flera gånger kränkt landets luftrum. I dag tog Natos försvarsministrar ställning och meddelar att de är beredda att försvara alla sina allierade.

Natochefen Jens Stoltenberg har tidigare sagt att de ryska kränkningarna av det turkiska luftrummet ser ut att vara medvetna och att Ryssland inte gett någon "riktig förklaring" till dem.

– Nato är redo och i stånd att försvara alla allierade, inklusive Turkiet, mot alla tänkbara hot, säger han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Gör det farligare”

Jens Stoltenberg uppger också att han är bekymrad över Rysslands ökade millitära insatser i Syrien, uppger AFP. Även Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon är orolig för att Ryssland främst agerar för att stötta al-Assad när de inte attackerar IS-mål.

– Ryssland gör en farlig situation ännu farligare. Det bästa Ryssland kan göra vore att använda sitt inflytande till att få al-Assad att sluta bomba den syriska civilbefolkningen, säger han före Natomötet, rapporterar Reuters.

Natos försvarsministrar har uttryckt farhågor för att en olyckshändelse på ett eller annat sätt skulle inträffa mellan ryska plan och den USA-ledda koalitionen.

– Vi träffas i dag för att se vad vi kan göra för att trappa ned krisen, särskilt när det gäller flygsäkerheten, säger han.

Vill ha god relation

Det var en vecka sedan som Ryssland påbörjade sina flygbombningar i Syrien. Enligt Turkiet har bara ett fåtal av de senaste anfallen riktats mot IS eller andra extremistiska grupper.

Ryssland håller inte med dem och vill däremot behålla sin goda relation till Turkiet.

– När det gäller det ryska flygvapnets operation i Syrien så bidrar våra åtgärder för att skydda Syrien till att säkerställa stabilitet och säkerhet i regionen, säger Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov, rapporterar Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE