Fel Tomas Lindahl hyllades för Nobelpriset

Uppdaterad 2015-10-08 | Publicerad 2015-10-07

I Linköping firades vinsten av Nobelpriset i kemi för fullt.

Men det fanns ett litet problem. Det var en helt annan Tomas Lindahl som vann.

– Det här är nog det närmaste jag kommer vara Nobelpriset någonsin. Att bli förväxlad med honom, säger Tomas Lindahl i Linköping.

Årets nobelpristagare i kemi heter Tomas Lindahl, han är verksam inom kemi och har varit knuten till Karolinska institutet.

Tomas Lindahl är verksam vid Linköpings universitet och i kommunen firades det rejält. Han hade blivit den förste svensk sedan år 2 000 att tilldelas ett naturvetenskapligt Nobelpris. Men det var fel Tomas Lindahl.

– Jag tycker att det är lite kul faktiskt. Att jag blev förväxlad med en nobelpristagare när jag själv forskar i kemi, säger Tomas Lindahl.

Började för 25 år sedan

Gratulationsmejlen trillade in från forskare över hela världen. Dessutom blev universitetet nedringt. Alla ville gratulera den nye nobelpristagaren.

– Jag blev inte jättechockad, men jag var oförberedd eftersom han inte var en av de tippade att vinna.

Men det är inte första gången de blir förväxlade.

– Det började redan för 25 år sedan. Då skrev han ett brev till mig eftersom att han fått ett brev som skulle till mig. Då visste vi att vi var två, säger han.

På bara några timmar har han fått fler mejl som egentligen skulle till nobelpristagaren än vad han fått de senaste 25 åren.

”Jag gratulerar”

Linköpings kommun skickade snabbt ut ett pressmeddelande för att gratulera till vinsten, men lika snabbt drog de tillbaka det.

– Det var väldigt mycket som stämde. Det är ju naturligtvis lite retligt, men vi hann ju i alla fall upptäcka felet tidigt, säger kommunens presschef Claes Lundkvist.

Men Thomas Lindahl tar det hela med en klackspark. Han tycker bara att det var roligt att det blev som det blev.

– Det är lite festligt. Jag vill gärna framföra mina hjärtligaste gratulationer till honom. Men det vore ju faktiskt kul att få gå på festen, säger han.

ANNONS