Ubåtsfyndet

Bekräftat: Fyndet är den ryska Catfish-ubåten

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

UD: Vi har informerat ryska ambassaden

Försvarsmakten bekräftar nu att farkosten som hittats i Östersjön med största sannolikhet är den ryska Catfish-ubåten som sjönk 1916.

– Vi har tittat på materialet vi fått och dragit den här slutsatsen, säger informatören Lubna El-Shanti.

De första rapporterna var dramatiska. Företaget Ocean X Team, som ligger bakom flera uppmärksammade havsfynd, meddelade i går att en ”rysk miniubåt” hittats i Östersjön.

Under eftermiddagen släppte Ocean X Team bilderna på ubåtsvraket. De visar en ubåt som är helt intakt. Mycket tyder på att den har legat riktigt länge på havets botten.

Hittad utanför Uppland

I går hävdade källor till DN är den upphittade farkosten är den ryska ubåten Catfish som kolliderade med det svenska ångfartyget Ångermanland 1916.

Ubåten sjönk med 18 man ombord mellan Arholma och fyren Svartklubben i Roslagsskärgården.

Försvarsmakten uppges ha känt till koordinaterna för vrakplatsen i minst ett år.

Har kontaktat regeringen

Ocean X Team har skickat videofilmer från fyndplatsen till Försvarsmakten, som analyserat bilderna sedan i måndags. Under eftermiddagen i dag bekräftade försvaret att vraket med största sannolikhet är den ryska Catfish-ubåten.

”Det finns uppgifter som styrker att det är den ryska ubåten. Bland annat ubåtens konstruktion och att namnet på ubåten syns på dykföretagets videomaterial”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddekande.

– Vi har tittat på materialet som vi fått och dragit den här slutsatsen, säger informatören Lubna El-Shanti till Aftonbladet.

Har informerat regeringen

För att helt säkert fastställa ubåtens identitet krävs en teknisk analys av vraket. Någon sådan kommer dock försvaret inte att genomföra.

”Förlisningen är mer att betrakta som ett krigshistoriskt eller marinarkeologiskt ärende där platsen kan vara en krigskyrkogård”, skriver Försvarsmakten.

– Regeringskansliet har informerats om ärendet. I nuläget kommer vi inte att göra så mycket mer. Det är regeringen som beslutar hur man ska gå vidare,säger Lubna El-Shanti.

Har ni varit i kontakt med ryska myndigheter?

– Nej, det är inte vår uppgift. Det är regeringens sak.

”Historisk händelse”

Eftersom ärendet är avslutat hos Försvarsmakten kommer inte heller försvarsdepartementet att agera.

– Vi har informerats av Försvarsmakten. Men eftersom det är mer av en historisk händelse så är det utrikesdepartementet som sköter den vidare hanteringen, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist.

UD: Vi har informerat ambassaden

Uppgifterna om att det är en rysk ubåt som hittats har däremot fått Utrikesdepartementet (UD) att agera.

– Vi har under dagen informerat den ryska ambassaden om den bedömning som Försvarsmakten har gjort. Det är naturligt eftersom bedömningen handlar om att det med största sannolikhet rör sig om en rysk ubåt, säger Johan Tegel, pressinformatör vid UD.

Vilken reaktionen blev vid ryska ambassaden efter att de informerat, kan UD inte gå in på.

– Vi konstaterar bara att de informerats, säger Johan Tegel.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåtsfyndet

Östersjön

Ocean X Team