Mejla

Wolfgang Hansson

Därför sköt Turkiet ned ryska planet

NYHETER

Även om Turkiet har rätten på sin sida hade man inte behövt skjuta ner det ryska planet. Det utgjorde inget hot.

Nedskjutningen ska ses i ljuset av att Turkiet ogillar att Ryssland försöker rädda Assad och bombar grupper som stöds av Turkiet.

Tredje världskriget är inte avblåst men räkna inte med att det börjar i närtid.

Vill man vara lite raljant i ett väldigt allvarligt läge är det så dagens situation kan beskrivas.

Visserligen får man gå tillbaka till 50-talet och Koreakriget för att hitta ett tillfälle då ett Nato-land skjuter ner ett ryskt stridsflygplan men det betyder inte att kriget står för dörren.

Trots att den ryske presidenten är synbart förbannad och använder retorik av grövsta kaliber så har Putin ännu inte svarat med militära medel på nedskjutningen.

Ryssland meddelar att de flyttar ett stort krigsfartyg nära den turkisk-syriska gränsen. Men fartyget befinner sig redan i Medelhavet så det är mest en symbolisk åtgärd.

Ryska charterbolag uppmanas att ställa in planerade resor till Turkiet. Ett slag mot den turkiska ekonomin.

I övrigt verkar både Putin och Turkiets president Erdogan hittills följa omvärldens uppmaning till lugn och att hålla huvudet kallt.

Inte överförtjusta

Nato stöttar på pappret Turkiet men vill att de två länderna på egen hand löser konflikten. En indikation på att försvarsalliansens medlemmar inte är överförtjusta i Turkiets agerande. Världen behöver mindre spänning, inte mer.

Även om Turkiet, ifall det var en kränkning, hade rätt att skjuta ner planet så ifrågasätter många om det verkligen var nödvändigt i det spända läge världen befinner sig i just nu. För precis som Putin säger så utgjorde planet inget direkt hot mot Turkiet.

Enligt de radarbilder som Turkiet släppt skedde överflygningen i ett område där en liten turkisk landtunga går in i Syrien. Istället för att flyga runt tungan har det ryska planet flugit rakt igenom. Kränkningen ska enligt uppgift ha varat i 19 sekunder.

Det är uppenbart att nedskjutningen handlar om mer än bara den fysiska kränkningen av luftrum.

Vill ha bort

Ända sedan Ryssland började bomba i Syrien för snart två månader sedan har Turkiet uttryckt sin ilska. Dels för att syftet med de ryska bombningarna i första hand är att stötta diktatorn Assad som Turkiet till varje pris vill ha bort. Men också för att Ryssland flitigt bombat Fria syriska armén och turkmeniska motståndsgrupper som Turkiet stödjer. Och att allt detta sker precis vid landets gräns.

Det är ett skäl till att Turkiet reagerade så ilsket under två tillfällen i oktober då ryska plan kränkte turkiskt luftrum. Och till att man sköt ner en oidentifierad drönare som befann sig över turkiskt luftrum.

När president Putin nu pekar ut Turkiet som en av IS allierade trampar han på en öm tå.

Turkiet gör nämligen precis som Ryssland. Man snackar betydligt mer om att bekämpa IS än man gör det i verkligheten.

Det är genom Turkiet som de utländska jihadisterna tar sig till Syrien. Det är via Turkiet som IS säljer oljan som hjälper till att finansiera deras verksamhet.

President Erdogan har säkert inga sympatier för IS men rent realpolitiskt hjälper terrorgruppen till att dämpa kurdernas möjligheter att bilda en framtida kurdisk stat.

IS vinnare

Kurderna i Irak och Syrien är visserligen USA:s främsta allierade på marken. Men Turkiet har själva en stor kurdisk minoritet man nu åter attackerar med IS som svepskäl.

Om IS försvinner kan kurderna utnyttja tillfället att utöka sina områden.

Därför är Turkiet garanterat inte särskilt förtjust i Rysslands ambitioner att gå med i en bred koalition mot IS vilket åtminstone på pappret ökar chanserna att krossa terrorgruppen. I och med nedskjutningen av det ryska planet har möjligheten av en bred anti-IS koalition komplicerats. Ryssland och Turkiet på samma sida känns inte så realistiskt just för ögonblicket.

Det faktum att de utländska aktörerna som driver på kriget i Syrien alla har sina egna agendor bidrar till att skapa kaos och försvårar en lösning av Syrienkriget.

Främsta vinnaren på det är terrorgruppen Islamiska staten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryskt stridsplan nerskjutet

Turkiet

Ryssland

Syrien