Löfven: ”Inga större förändringar för svensk politik”

avOskar Forsberg

1 av 4

Stefan Löfven mötte i dag pressen med anledning av de senaste dagarnas politiska drama.

Det var en statsminister som uttryckte besvikelse över alliansens besked om DÖ vilket han kallade för ”utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge”.

– För mig är ingångna avtal viktiga att hålla, av ren princip. Här bryts överenskommelsen redan efter ett år av samma partier som drev på den. Det är förvånande, sa han.

Statsminister Stefan Löfven (S) mötte i eftermiddags pressen i Rosenbad. Han inledde med att såga alliansen och kalla deras besked om att riva upp decemberöverenskommelsen för ”utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge”.

– För mig är ingångna avtal viktiga att hålla, av ren princip. Här bryts överenskommelsen redan efter ett år av samma partier som drev på den. Det är förvånande, sa han.

”Pacta sunt servanda”

Efter den inledningen kom emellertid pressträffen att handla mer om samarbete med Alliansen.

– Decemberöverenskommelsen var varken mitt eller regeringens förstahandsval. Det bästa för Sverige vore blocköverskridande samarbete, sa han och lät optimistisk rörande framtida samarbeten borgerligheten i olika frågor.

– Jag har jobbat i hela mitt vuxna liv med att förhandla och sluta avtal. Pacta sunt servanda (”avtal ska hålla”, förf. anm.), det är ett mycket sunt förhållningssätt, sa Löfven.

Statsministern tonade också ner betydelsen av Alliansens beslut att bryta upp decemberöverenskommelsen.

– Det kommer inte leda till några större förändringar för svensk politik, regeringens budget går igenom. Men vi kommer att behöva ha fortsatta samtal om hur vi bibehåller stabiliteten.

Ville inte spekulera i framtiden

Stefan Löfven återkom flera gånger till en önskan om samarbete och samtal med alliansen.

– Vi har många frågor som behöver diskuteras.

På frågan om det, i och med skrotandet av decemberöverenskommelsen, föreligger en risk för extra val svarade statsministern att han inte vill spekulera i framtiden utan att prata om det som händer i politiken just nu.

– Vi får se vad som händer med vårbudgeten. Finns ingen anledning att spekulera om det nu, sa han.

När det kom upp frågor rörande borgerlighetens budgetar sa statsministern återigen att mycket är upp till dem rörande hur framtiden blir.

– Hur de agerar längre fram är faktiskt deras ansvar, svarar Löfven på frågan hur han kommer att agera om Alliansen senare bestämmer sig för att lägga fram en budget.

Kritik mot Kinberg Batra

Statsministern passade även på att kritisera Anna Kinberg Batra, som han ringde upp under gårdagen när beskedet om DÖ kom.

– Man kan ifrågasätta om alliansen har en ledare, sa han.

Han tyckte också det var märkligt att han var tvungen att ta kontakt med M-ledaren och att det inte skedde tvärtom.