Malung-Sälen

Satte upp brinnande kors vid asylboende

Av: 

Sara Kvarnström

NYHETER

I natt sattes ett nästan två meter högt kors upp och brändes vid ett asylboende i Malung .

Flera personer har setts ta sig från platsen och polisen misstänker ofredande med hatbrottskaraktär.

Natten mot söndag, vid tretiden, ska någon ha satt upp ett kors i en rabatt strax utanför ett asylboende i Malung, Dalarna, och tänt på.

Henrik som bor i närheten berättar för Expressen att han hörde flera personer springa från platsen och en bil köra därifrån.

– Sen hörde jag flera från asylboendet som var ute på gatan, då tittade jag ut genom fönstret och såg ett kors som stod och glödde och pyrde, säger Henrik.

Personal på boendet har berättat för polisen hur de såg flera ungdomar i 15-16 årsåldern ta sig från platsen, men än så länge finns ingen misstänkt för brottet som polisen utreder som ofredande med hatbrottskaraktär.

– Det hände när de flesta av våra boende sov och ingen av de boende som såg det som hände. Det har inte varit någon stor grej här, säger Malin Svensson, platschef på asylboendet.

Sett på sociala medier

Korset är cirka 180 centimeter högt och ska ha lindats in i tyg som tänts på men sedan har det självslocknat. Polisen fick in en polisanmälan först på söndagsförmiddagen och hittade korset som fallit ner i rabatten.

– Vi fick ingen påringning från boendet. En anmälare ringde till oss vid elvatiden och sa att de sett det som hänt i sociala medier. Nu är vi där och pratar med personal på boendet, säger Tom Andersson, vakthavande befäl hos polisen i Dalarna.

Malin Svensson menar att en anmälan från boendet gjordes när hon kom på plats vid halv elva på söndagen.

– Vi vidtog de åtgärder som behövdes och allting är lugnt på hotellet. I övrigt hänvisar jag till Migrationsverket som får ta ställning till om man ska göra något vidare, säger Malin Svensson.

Malin menar att de inte råkat ut för några incidenter tidigare men vill inte spekulera i vad som kan ha lett fram till att någon brände ett kors vid boendet.

– Vi har väldigt bra kontakt med hela Malung. Vi har inte mottagit något hot eller liknande, säger hon.

Boendet, som tidigare varit ett hotell, har plats för 140 personer.

Inte gjort mycket väsen av sig

Jonas läste om händelsen på sociala medier. Han körde förbi boendet på söndagsförmiddagen och såg det som fanns kvar av korset. Då ringde han polisen för att anmäla händelsen.

– Det är ganska uppenbart att det är riktat mot de boende där. Jag tycker det är helt oacceptabelt att göra på det här sättet. Rent praktiskt spelar en polisanmälan kanske ingen roll, men man måste göra en markering, säger Jonas.

Jonas är förvånad över att någon angripit boendet.

– Jag förstår inte hur man skulle kunna störa på sig för dem. De har bott här ganska länge nu och inte gjort särskilt mycket väsen av sig, säger Jonas.

Korset har tagits i beslag säger Tom Andersson på polisen och en anmälan om ofredande med hatbrottskaraktär har gjorts.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malung-Sälen

Polismyndigheten