Jordbävningen i Nepal 2015

Nytt jordskalv skakar Nepal

Av: 

Karin Lindblom

NYHETER

Flera döda och nära tusen skadade

Ett nytt kraftigt jordskalv har skakat Nepal. Ögonvittnen rapporterar om panik i huvudstaden.

Skalvet uppmättes till 7,4 på Richterskalan.

Minst 65 personer ska ha dödats och över tusen skadats i skalvet.

Skalvet skakade huvudstaden Katmandu i morse svensk tid. Skalvet, som uppmättes till 7,4 på Richterskalan, ska ha haft sitt epicentrum nära huvudstaden i riktning mot staden Namche Bazar och Mount Everest basläger.

Nytt huvudskalv

Skakningarna kändes enligt ögonvittnen ända till indiska Delhi och Bangladesh huvudstad Dhaka.

– Det är inte ett efterskalv utan ett nytt huvudskalv, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Aftonbladet TV.

Han tror att de närmaste timmarna och kanske rent av dagarna blir kritiska för Nepal då flera efterskalv nu är att vänta. Bara minuter efter det första skalvet kom också flera efterskalv. De uppmättes till 6,3 och 5,4.

Många döda

Minst 65 personer ska ha dödats och 1 926 vara skadade i skalvet, uppger myndigheter, enligt nyhetsbyråerna AP och Reuters. Norska Röda korsets fältsjukhus i Katmandu fick tidigt in skadade patienter.

Minst tolv personer uppges ha skadats i jordskred i Sindhupalchowk norr om huvudstaden. Fyra personer dödades då en byggnad kollapsade i samma område, rappporterar nyhetsbyrån Reuters i Indien.

Trafiken i och kring Katmandu stod på förmiddagen helt stilla. Även flygplatsen stängdes men uppgavs vid lunchtid ha öppnat igen.

”Alla skriker”

Svenska Maude Fröberg från Röda Korset befinner sig på smala vägar i bergen nära gräsen vid Tibet och kände det kraftiga skalvet.

– Jag har varit med om jordbävningar flera gånger men det här var ett starkt skalv och det varade cirka 30 sekunder, med fyra, fem efterskalv, säger hon till TT.

I bergen kring dem ligger små byar med hus där taket utgörs av korrugerad plåt.

– Alla är fruktansvärt rädda. Alla skriker och försöker hjälpa de äldre, säger hon till TT.

Barnen drabbas

Dagens skalv inträffar bara drygt två veckor efter den förödande jordbävning som dödade över 8000 personer i Nepal. Sedan dess varnar bland andra frivilligorganisationer på plats i landet för att föräldralösa barn riskerar falla offer för människohandel.

Svenska Monica Foogde från Filipstad driver ett barnhem i Katmandu. Hon var i Nepal under det förra skalvet. Nu är hon åter i Sverige och gör vad hon kan för att få kontakt med barnhemmet.

– Nu förstår jag oron mina anhöriga kände för mig när jag var där nere! Det sista jag hörde nu var att de skulle bygga tält för att sova utomhus igen, säger hon till Aftonbladet.

De fem kraftigaste jordbävningarna någonsin

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Jordbävningen i Nepal – dag för dag

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningen i Nepal 2015

Nepal

Mount Everest

Katmandu

Röda Korset