”Blev utskriven från sjukhus några dagar före mordet”

avGustaf Tronarp

Källa till Aftonbladet: Misstänkte mördaren trodde han var förföljd

1 av 16

Mannen som misstänks ha knivmördat sin barndomsvän och attackerat två andra personer i Onsala blev utskriven från sjukhuset bara några dagar före dåden.

Det uppger en källa med insyn i utredningen för Kungsbacka-Posten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet trodde mannen att han var förföljd.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att den misstänkte 39-årigen uppges ha mått psykiskt dåligt under en längre tid. Den mördade mannen, som är 39-åringens barndomsvän, ska ha försökt stötta honom.

Nu rapporterar Kungsbacka-Posten att den misstänkte gärningsmannen nyligen vårdats på sjukhus för psykiska problem. Han ska ha skrivits ut bara fyra-fem dagar före våldsbrottet, enligt en källa med insyn.

Att mannen varit inlagd på sjukhus bekräftas av Aftonbladets uppgiftslämnare. 39-åringen ska ha känt sig förföljd. Han uppges också ha drabbats av flera psykoser.

– Han trodde att han var förföljd. Dels genom datorer och att huset var avlyssnat. Mordoffret hjälpte honom och visade att allt var påhitt, säger en person med insyn i ärendet till Kungsbacka-Posten.

Aftonbladet har sökt företrädare för Region Halland.

Mördad under middag

Mordet skedde i samband med en familjemiddag i ett villaområde i Onsala på lördagskvällen.

Enligt Kungsbacka-Posten var det den anhållnes fru som tagit initiativ till sammankomsten. Syftet ska ha varit att få 39-åringen att må bättre.

Men i stället ska mannen ha tagit upp en kökskniv när middagen dukades av. Den misstänks han ha huggit i bröstet på sin vän, som avled snabbt.

Flera barn var på plats i huset. Aftonbladet har tidigare rapporterat att de befarades ha blivit vittnen till mordet. Nya uppgifter gör dock gällande att de inte såg själva dådet.

Livshotande skador

Efter knivattacken misstänks mannen ha gått till ett närbeläget hus. Där ska han ha attackerat en man och en kvinna med ett okänt tillhygge.

Därefter tog han sig till ett tredje hus, som ska vara hans hem. Det var där han helt odramatiskt kunde gripas av polis. Hela förloppet var över på ungefär en halvtimme.

De skadade vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Tillståndet för kvinnan, som är i 30-årsåldern, beskrevs tidigare i morse fortfarande som livshotande. Den angripne mannen är i 35-årsåldern. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

39-åringen häktades på tisdagen misstänkt för ett mord och två mordförsök.

ARTIKELN HANDLAR OM