Inställda tåg och hala vägar i snöovädret

1 av 2
NYHETER

Det besvärliga vädret dröjer sig kvar på många håll och ställer till problem på både vägar och i tågtrafiken.

– Vi har fortfarande klass 1-varningar utfärdade från Skåne län, vidare mot Blekinge län, Östergötland och Kalmar, säger Therese Gadd på SMHI.

Det kalla vädret ställer till det i trafiken på många håll i landet. I söder har det inträffat flera singelolyckor och även olyckor med fler fordon, rapporterar Trafikverket. Detta har lett till köer på vissa platser, bland annat i närheten av Västervik.

– Det är fortfarande snorhalt ute på vägarna och vi har fullt manskap som jobbar. Tyvärr biter inte saltet på vägarna i den här kylan, så man får försöka med olika blandningar av salt och grus. Men det fungerar bara fläckvis, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I Kalmar meddelade länstrafiken redan i onsdags att skolskjutstrafiken är inställd även under torsdagen.

Betydande lavinfara

Även tågtrafiken påverkas av snön och kylan. Sträckorna Simrishamn-Ystad och Kalmar-Linköping är båda stängda och kommer att öppna igen först under morgondagen. I Stockholm har en nedriven kontaktledning orsakat ett tillfälligt stopp för fjärrtåg mellan Stockholm och Märsta/Uppsala samt pendeltågen på sträckan Södertälje-Märsta, ett problem som väntas lösas under förmiddagen.

Vid Kebnekaisefjällen finns en betydande lavinfara, enligt sidan Lavinprognoser, som drivs av Naturvårdsverket. Risken för lavin bedöms vara en trea på den femgradiga internationella lavinskalan. Det är första gången som en sådan prognos görs för Kebnekaises fjäll.

De största snömängderna väntas under torsdagen över sydöstra Skåne och norra Kalmar, men också vid Östergötlands kust. Det kan även komma in snöbyar mot de sydöstra delarna av Stockholmsområdet.

Mer snö väntas

På en del andra platser förväntas vädret bli lite lugnare än det var i onsdags.

– I stort kan man säga att det här problematiska vädret med snöbyar och snödrev som har varit utmed Götalands ostkust kommer att fortsätta under det kommande dygnet, även om snöbyarna har minskat lite i intensitet och utbredning, säger meteorologen Therese Gadd.

Under natten mellan torsdag och fredag väntas ett nytt snöområde från sydost dra in över Götaland.

– Där finns det en del osäkerheter gällande hur det kommer att fördela sig. Det kan hända att det hinner splittras upp innan det når Götaland, säger meteorologen Lovisa Andersson på SMHI.

Längre norrut ligger kylan kvar på de platser där det är klart.

– Längre norrut är det mer högtrycksbetonat väder. Det är kallt och klart i stora delar av Norrland, och i norra Dalarna har det varit strax under 30 minusgrader i natt, säger Gadd.

Viktigt vara uppmärksam

För den som ska ut på vägarna är det viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad om läget, säger Trafikverkets Bengt Olsson. Han pekar bland annat på vikten av att vara uppmärksam på hur det ser ut i ens närområde och inte enbart förlita sig på de generella lägesrapporterna man tar del av.

– Och man ska inte överskatta sin egen förmåga. I ett sådant här läge kan det bli svårare än man tror, även med dubbdäck på bilen.

Så bildas en snökanon 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Tågtrafik

SMHI