SD-topp tvingas bort efter attack mot Gudrun Schyman

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

”Hon gillar förmodligen att bli tagen med våld”.

Så skriver Gunnar Håkansson, ordförande för SD i Orsa, om Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

Nu kommer Håkansson att få lämna sin post.

I samband med att han delar en text om massövergreppen i Köln på Facebook så skriver Gunnar Håkansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Orsa, så här om Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman:
”Fy fan vilken 'slampa', ovärdig det parti hon startat. Gillar förmodligen att bli tagen med våld”.

Får kritik

Det är Sveriges Radio P4 Dalarna som rapporterar om inlägget. Många är starkt kritiska till SD-toppens formuleringar.

”Ordet slampa eller liknande är helt förkastligt oavsett vad man tycker om personen och dennes åsikter”, skriver en Facebook-användare.

I en intervju med P4 säger Gudrun Schyman att inlägget inte påverkar henne.

– Det är naturligtvis pinsamt för honom. Jag hoppas ju att människor som har trott att han kanske står för någon annan politik, förstår att så är det inte.

– Det här följer ett mönster, och det är att det finns en oerhörd sexistisk ton i de här inläggen. Det finns också ett väldigt nyvaknat intresse ifrån en bland annat sverigedemokrater att försvara kvinnor, samtidigt som man använder sådana här uttryck för att utmåla någon form av fiender.

Försvarar inlägget

Aftonbladet har varit i kontakt med Gunnar Håkansson, som dock avböjt intervju. Men på sin Facebook-sida ber han Schyman om ursäkt för att ha kallat henne för ”slampa”. Han försvarar dock avslutningen på sitt inlägg:

”När det gäller att bli tagen med våld så måste man ju börja fundera, när hon inte tar avstånd från och ställer upp för dom unga flickor och kvinnor som blir utsatta för gruppvåldtäkter och sexuella trakasserier”.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kallar inlägget ”oacceptabelt”.

– Det är frukansvärt att han skriver sådant. Han har ombetts att själv lämna sin post omedelbart. På söndag kommer man hålla ett nytt årsmöte och han kommer inte ingå i det nya förslaget. Så går han inte själv utesluts han då, säger han till Metro.

Publicerad: