Falun

Nu är Bergwall fri från öppenvården

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Nu är det klart – Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, slipper även öppenvården.

Efter beskedet twittrade han:

– Fri! Fri på riktigt!

Tweet av StureBergwall

Efter 23 år av rättspsykiatrisk tvångsvård på Säter och ett år av öppen tvångsvård blev Sture Bergwall, 64, i dag helt fri efter ett beslut från förvaltningsrätten i Falun.

Han var först med att bekräfta nyheten på mikrobloggen Twitter:

– Fri! Fri på riktigt, twittrade han.

Tvångsvård upphör

Det bekräftas av förvaltningsrätten och av hans juridisk ombud.

– Det stämmer att tvångsvården av Bergwall har upphört. Bergwall är numera fri på riktigt, säger hans advokat, Anwar Osman.

Han var enligt honom lättad. Förväntan på dagens beslut var väldigt hög.

Direkt efter beskedet ringde Sture sin storebror Sten-Ove Bergwall.

– Han sa bara att det är klart nu och domen har fällts och den är i lagakraftvunnen omedelbart. Han kunde gå ut genom dörrarna som en vanligt människa. Det är det som varit strävan, att vara som alla andra, säger Sten-Ove Bergwall, 74 och fortsätter:

– Vi har haft så väldigt mycket förväntan som har grusats under alla de här åren. Däremot tog vi föregivet att allt annat än den här utgången hade varit sensationell.

Under en stor del av åren på Säter satt Bergwall där, då under namnet Thomas Quick, dömd för åtta mord.

Först 2008 tog han tillbaka samtliga av sina morderkännanden i en intervju med journalisten Hannes Råstam. Han hade under kraftig medicinering och terapi erkänt 39 mord under åren i terapi. Trots att det aldrig fanns några tekniska bevis dömdes han för åtta av dem.

Frikändes för morden

Fyra år efter att han tog tillbaka sina erkännanden beviljades han resning.

2013 var han frikänd från samtliga mord.

Sedan ett år tillbaka har Bergwall levt ute i friheten men fortfarande inom den rättspsykiatriska tvångsformen i öppen form.

– I praktiken har han varit ute bland oss ett år redan men för hans egen del är det väldigt betydelsefullt att känna att han är utanför det kontrollerande krafterna i samhället, att han slipper ha dem i hasorna, säger Sten-Ove Bergwall.

Under tiden har Sture bosatt sig i Jämtland där han skriver på sin självbiografi och twittrar kontinuerligt.

Enligt hans storebror ska de fira – som de alltid har gjort den senaste tiden:

– Vi firar genom att prata igenom saken och att vara glada tillsammans. Vi står varandra nära. Vi har firat varje dag i ett år nu på ett stilsamt sätt.

Beslutet om att vården upphör avkunnades i dag under förhandlingen i Falun. Domen är dock inte nerskriven ännu men ska skickas ut inom en vecka.

Kämpar mot Lambertz

För Sten-Ove Bergwall har han bara en sak att tillägga angående sin bror:

– Jag skulle önska att han nu verkligen får betraktas som den fria och frikända människa som han är. Det är att befara att vissa högre potentater kommer fortsätta påstå att han är skyldig till mord, men från och med i dag borde det vara omöjligt. Det är väl det jag kommer att inrikta mig på och uppmärksamma i så fall.

Han menar justitierådet i Högsta domstolen, Göran Lambertz, som fortfarande är övertygad om Bergwalls skuld. Lambertz har skrivit en bok om detta. Den publiceras i april.

Sten-Ove ifrågasätter att detta är möjligt.

– Han beskyller en fri och oskyldig människa för hemska saker, som du inte kan beskylla din granne för utan att åka dit för det. Men här kan alltså en högre jurist göra det. Det är anmärkningsvärt, säger Sten-Ove Bergwall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Falun

Thomas Quick / Sture Bergwall