Nato

Utredning av finsk modell kan lösa knutarna i försvarsförhandlingarna

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Tiden håller på att rinna ut i de kärvande försvarsförhandlingarna.

Men nu erfar Aftonbladet att en utredning av finsk modell skulle kunna lösa knutarna.

Den skulle se över säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten, men inte vara en ren Natoutredning.

Sedan en tid tillbaka förhandlar regeringen med Allianspartierna om inriktningen för det svenska försvaret under de kommande åren. Samtalen har kärvat rejält och i måndags hoppade Folkpartiet av förhandlingarna.

Partiet krävde mer än dubbelt så mycket pengar till försvaret än regeringen.

– Vi är inte beredda att ta det politiska ansvaret för en uppgörelse som ser ut på det här sättet, sa FP:s försvarspolitiska talesperson Allan Widman.

De övriga tre Allianspartierna valde dock att fortsätta. Men parterna har stått långt ifrån varandra. De borgerliga partierna har velat tillföra väsentligt mycket mer pengar till försvaret de kommande åren än de 6,2 miljarder som regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterat.

Förhandlingarna har kärvat

I tisdags gav Moderaterna ett ultimatum: man går inte med på en uppgörelse där tillskottet ligger under tio miljarder kronor. Dessutom har Allianspartierna krävt en utredning om konsekvenserna av ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Men det är varken S eller MP intresserade av, något som statsminister Stefan Löfven öppet deklarerat. 

Enligt vad Aftonbladet erfar har det kärvat både när det gäller summan pengar, samt när det gäller Natofrågan. Källor uppger att om Nato nämns i uppgörelsen kan Allianspartierna leva med att ett mindre tillskott pengar till försvaret.

De senaste dagarna har förhandlingarna intensifierats, då tiden är på väg att rinna ut. Om det ska bli ett försvarsbeslut före sommaren måste en proposition ligga på riksdagens bord senast fredagen den 24 april.

Enligt uppgift förhandlade parterna sent natten mellan onsdag och torsdag.

– Det kan fortfarande falla, men vi är betydligt närmare nu än tidigare, säger Allianskälla.

Enligt vad Aftonbladet erfar kan regeringen nu vara på väg att mjukna något när det gäller Natofrågan. Källor uppger att en möjlig lösning kan vara på gång. Parterna uppges se över om det går att inspireras av en finsk utredning som presenterades tidigare i år, för att kunna lösa Nato-knuten.

Utredning möjlig lösning

Utredningen arbetades fram av finska utrikesministeriet, presidentens kansli och försvarsministeriet och heter "Översikt över Finlands säkerhetspolitiska samarbete". Den hade som målsättning att främja diskussioner om landets säkerhet och samarbeten med olika institutioner och stater. Men det slogs också fast att "den är inte en Natoutredning och behandlar inte heller frågor som gäller den s.k. övergripande säkerheten." Men stora delar behandlar samarbetet med försvarsalliansen. 

– Den finska utredningen äventyrar inte säkerhetsläget på något sätt, den tar inte ställning. Den handlar om pengar och annat, säger en regeringskälla.

Tidigare har den svenska regeringen sagt att en utredningen om ett medlemskap skulle kunna försvåra säkerhetsläget i norra Europa, då Ryssland och Vladimir Putin skulle kunna reagera negativt. Socialdemokraterna har i årtionden lyft fram att den svenska alliansfriheten har "tjänat Sverige väl".

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ville i dag inte ge några besked om förhandlingarna överhuvudtaget

– Jag har egentligen inga kommentarer till förhandlingarna, eftersom vi inte är klara. Jag pratar gärna när vi är klara.

Han slog dock fast att det går att senarelägga propositionen.

– Jag öppnar inte för något, men jag säger att i formell mening finns de möjligheterna.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nato

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Peter Hultqvist

Moderaterna

Finland

Socialdemokraterna