Räddade 61 flyktingar i sjönöd

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

Under fredagskvällen räddade Gula båtarna 61 personer utanför Samos.

22 av de räddade var barn.

– De hade suttit på båten jättelänge i mörkret, alla hade inte flytvästar och de hade ingen aning om var de var, säger Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm.

Sent på fredagskvällen larmades Gula båtarna till en drivande båt utanför Samos, Grekland. En liten ranglig träbåt var helt överlastad och på den trängdes män, kvinnor och barn.

– Efter lite sökande fann vi en träbåt i väldigt dåligt skick. Den var tio meter lång och hade många människor i, den var helt späckad, säger Andreas Arvidsson, ansvarig för operationen i Medelhavet.

Den lilla fiskebåten hade varit ute i mörkret i timmar och ingen visste var de var.

Läget blev akut

Till en början försökte Sjöräddningen valla in båten till land, men under tiden gick motorn sönder och träbåten började åka okontrollerat.

– Läget förändrades snabbt och vi fick akut evakuera dem till en av båtarna, säger han.

Alla 61 personer som var ombord kunde räddas och tas till hamnen och säkerhet. Totalt räddades 22 barn under insatsen.

I ungefär fem timmar jobbade Sjöräddningen med att rädda de drabbade. Allt gick bra och ingen skadades under insatsen.

Håller nollvisionen

Gula båtarna är ett räddningsprojekt som initierats av Schibsted och Sjöräddningssällskapet och som pågått sedan slutet av oktober. Sedan projektet startades har 576 människoliv kunnat räddas när de gjort den livsfarliga färden mellan Turkiet och Grekland.

Sjöräddningen jobbar mot en nollvision och de senaste veckorna har de kunnat rädda många utan att mista någon människa.

– Vi räddar tio om dagen i snitt och vi har nästan inte mist någon de senaste veckorna. Det är därför vi gör det här och det känns fantastiskt, säger Andreas Arvidsson.

För ungefär en månad sedan sjönk en liknande fiskebåt. Den var bara 20 meter från kusten, men trots det dog 13 personer.

– Det visar hur snabbt det kan bli en väldigt farlig situation när man har en dålig båt överbelastad med så många människor, säger Peter Wixtröm.

Publicerad: