MP överväger sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet

avSusanna Vidlund

1 av 3

Under valrörelsen hade miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i flera debatter med sig en kolbit, för att uppmärksamma partiets energipolitik.

Man var tydliga med att man ville stänga statliga Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland.

Men nu har partiet svängt i frågan.

Finansmarknadsminister Per Bolund utesluter inte en försäljning av verksamheten, rapporterar SR Ekot idag.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, säger Per Bolund till Ekot.

Brunkolsverksamheten som statliga Vattenfall driver i Tyskland skulle avvecklas. Det kravet var Miljöpartiet tydliga med. Språkröret Gustav Fridolin viftade med sin kolbit och uppgav att utsläppen från det svenska statliga bolaget i Tyskland var oacceptabla.

– Stoppa gruvorna! Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla olika lösningar för det, men att bara sälja så att andra driver det vidare, det är ju ingen lösning, sa Gustav Fridolin då.

Utesluter inte att sälja

Nu är det ett annat ljud i skällan. Inte heller miljöminister Åsa Romson vill utesluta en försäljning av brunkolsverksamheten.

– Nu sitter man med de verksamheterna och då är frågan på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, säger Åsa Romson.

Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland orsakar gigantiska utsläpp av koldioxid. Samtidigt är verksamheten mycket lönsam. Det handlar om miljardvinster och vid en eventuell försäljning kan man dra in uppemot 30 miljarder kronor, enligt Ekot.

Vattenfall vill sälja. Näringsminister Mikael Damberg säger att det är Vattenfall som måste komma med ett förslag först, men uppger att regeringen "ser positivt på översynen av ägarstrukturen för den tyska brunkolsverksamheten".

Kritik från Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till att Miljöpartiet nu ändrar sig i frågan om brunkolsverksamheten.

– Det är en väldigt dålig nyhet för klimatet. Det här är den viktigaste frågan för klimatet som den här regeringen kommer ta. Då vill de sälja vidare till någon som ska fortsätta driva den här verksamheten och även kanske öppna nya kolgruvor. Det är ett riktigt dåligt miljöbeslut.

Jonas Sjöstedt tror att Socialdemokraterna har "pressat på" i frågan.

– De vill väl ha loss pengar, men det är inte ens säkert att det här är en bra affär, att sälja just nu. Oavsett det måste klimatansvaret vara frågan här. Jag undrar om man har gjort en klimatanalys kring hur klimatet kommer påverkas.

Han menar att det här inte bara är en fråga för regeringen.

– Det här är en fråga som borde avgöras av riksdagen. Det är en så pass viktig fråga.

Hur ska väljarna nu reagera på Miljöpartiets nya ståndpunkt i frågan?

– Jag tycker man ska sätta press på regeringen, precis som när det gällde vapensamarbetet med Saudiarabien. Där blev det en sådan folkopinion att regeringen ändrade sig. Jag hoppas det blir lika i den här frågan, säger Jonas Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM