Förslaget: Förbjud barnaga i skolan

1 av 2 | Foto: Barnombudsman Fredrik Malmberg vill återinföra ett tydligt förbud mot barnaga i skollagen.
NYHETER

Barn blir slagna av lärare i skolan, enligt en ny rapport.

Nu vill Barnombudsmannen återinföra förbudet mot aga i skolan.

Förbudet lyftes ur skollagen 1985.

Tipsa | Aftonbladet

I dag släpper Barnombudsmannen (BO) sin årsrapport. Den bygger på intervjuer med 89 barn och unga mellan 7 och 20 år.

I rapporten vittnar flera barn om att de blir misshandlade i skolan. Enligt SR Ekot berättar en flicka hur hon blev inlåst av skolpersonal. En pojke vittnar om att att han blev slagen av sin lärare. En flicka med funktionsnedsättning berättar att personal använt fysiskt våld mot henne.

Elev vittnar om misshandel

”En höll fast mitt ben, en annan höll fast mitt andra ben, en annan låg på magen, tredje höll fast handen och sen så höll i huvudet, och så en som stod och kollade på och bytte av”, säger flickan i rapporten enligt SR.

– Man lyfte ut agaförbudet 1985 och menade att det räckte med hänvisningar till regeringsformen och föräldrabalken men vi tycker att man behöver lägga tillbaka i skollagen ett tydligt förbud mot våldsanvändning, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg till SR.

Tydligt stöd till lärare

Enligt BO är det i dag otydligt hur mycket våld lärare får använda i skolan. Enligt skollagen har lärare och rektorer rätt att vidta åtgärder när elever bråkar eller ägnar sig åt skadegörelse. Men man får inte använda mer våld än vad situationen kräver.

– Jag tänker att det ska bli ett tydligt stöd till lärare. Att man kan ställa krav på sin huvudman så att man kan möta barn med särskilda behov. Våldsanvändning kan aldrig vara en lösning på problemet, säger Fredrik Malmberg till SR.

ARTIKELN HANDLAR OM