Finansministern: ”Nu handlar det om att både låna och spara”
Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-08
Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår ett ökat sparande och att låna pengar för att klara av flyktingkrisen.
Men flera ekonomer vill i stället se andra lösningar.
Professor Lars Calmfors föreslår i Svenska Dagbladet en ny fastighetsskatt.
– Många ekonomer och professorer gillar fastighetsskatten men jag har lärt mig en sak. Svenska folket gör det inte, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet, efter SVT:s Agenda.
I kväll medverkade finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Agenda. Programmet handlade om flyktingmottagandet och hur det ska finansieras.
– Det här är inte i första hand en ekonomisk fråga utan nu handlar det om praktiska saker som att ge människor tak över huvudet och mat för dagen, säger hon i programmet.
Finansministern vill spara, minska biståndet och låna pengar. Men inte höja skatten.
– Nej, det är inte där vi tittar i första hand, nu handlar det om att både låna och spara, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.
I nästa vecka ska alla departement presentera sparplaner.
”Ny fastighetsskatt”
Men många ekonomer ställer sig kritiska till planerna och tror inte att det är möjligt att få ihop de pengarna som behövs genom de åtgärder som föreslagits.
Professor Lars Calmfors föreslår i Svenska dagbladet i stället ett införande av en ny fastighetsskatt.
– Min favorit är att återinföra en fastighetsskatt värd namnet. Ett vettigt skattesystem ska ha en sådan skatt. Om det inte är politiskt genomförbart är det näst bästa att trappa ned ränteavdragen, säger han till tidningen.
Magdalena Andersson säger till Aftonbladet efter Agenda att fastighetsskatten är populär bland ekonomer och professorer men mindre omtyckt av svenska folket.
– Det blir ingen fastighetsskatt. Den var väldigt, väldigt impopulär, säger finansministern.
Lars Calmfors är inte förvånad över Magdalena Anderssons kommentar.
– Det är ju inget nytt att både socialdemokrater och moderater avvisar alla tankar på det. Det är en kontroversiell fråga. Men ett bra skattesystem bör innehålla en fastighetsskatt, säger han till Aftonbladet.
Kommer inte räcka
SvD har också talat med Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström.
Han är skeptisk till om de föreslagna åtgärderna kommer att räcka.
– Frågan är om det gäller breda sparbeting eller större reformer. Gäller det bara sparbeting har jag svårt att se att de kan spara några större belopp. Osthyvelprincipen, att skära lite överallt, tror jag inte på även om det alltid är bra att se över alla kostnader, säger han till Svenska dagbladet.