Polisen i Sverige: ”Vi höjer vaksamheten”

avLinnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 86

Terrordåden i Paris skakar hela världen.

Nu höjer polisen i Sverige vaksamheten kring vissa objekt.

– På vissa ställen har vi höjt vaksamheten, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Vaksamheten i Sverige höjs nu på vissa platser i landet. Enligt polisen handlar det om att de höjer vaksamheten särskilt kring ”vissa objekt”.

– Det innebär att polisen ute på fältet ska vara mer uppmärksamma på saker som sticker ut, säger Carolina Ekéus vid Noa.

Enligt polisen handlar det inte om att höja säkerheten, utan endast om vaksamheten. De vill inte gå in närmare på exakt vilka objekt som det handlar om eller närmare på vilka åtgärder som polisen vidtar.

– Det handlar främst om objekt i storstäderna, men vilka det är kan jag inte säga, säger hon.

Det innebär att inte att fler poliser kommer befinna sig ute på Sveriges gator, utan att man använder de resurser som redan finns.

Bevakar ambassaden

Enligt Jonas Hysing, chef på Nationella taktiska rådet vid NOA, bevakas bland annat franska ambassadresidensen.

– Åtgärderna är redan i gång och vi har redan skärpt tillsyn på särskilda objekt och områden, men jag vill inte säga exakt vilka platser det handlar om, säger han.

Nationella taktiska rådet är ett samarbetsorgan mellan Säpo och polismyndigheten med uppdraget att öka polisens förmåga att hantera och bekämpa terrorism.

Statsminister Stefan Löfven har kallade säkerhetspolitiska rådet till ett möte vid klockan 12 i dag. Syftet med mötet var att stämma av läget efter terrorattacken.

– EU bör skyndsamt mötas på ministernivå för att diskutera vilka åtgärder som bör vidtas efter händelsen, både på kort och lång sikt, sa Löfven på presskonferensen efteråt.

Han meddelar att regeringen lägger 225 miljoner kronor på insatser för terrorbekämpning. Han uppmanar också människor att visa solidaritet med Frankrike.

– Det är någonting som de behöver nu, hela världens stöd.

”Vidtagit en del åtgärder”

Lars Byström, pressinformatör på Stockholmspolisen bekräftar att de vidtagit ”en del åtgärder”.

– Vi vidtar en del åtgärder i Stockholm med anledning av det som har hänt, men jag vill inte kommentera mer i nuläget, säger han.

Han vill inte gå in närmare på vad för typ av åtgärder det handlar om eller på vilka platser som vaksamheten höjs.

Enligt Säkerhetspolisen påverkar terrordådet i Paris inte hotbilden mot Sverige. Hotbilden mot Sverige ligger fortfarande kvar oförändrad på en förhöjd nivå.

– Vi följer fortsatt utveckling i Paris och har haft kontakt med de nordiska säkerhetstjänsterna. Men det som inträffat i Paris påverkar i dagsläget inte hotbilden mot Sverige, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Däremot arbetar Säpo i en samlad stab med resurserna som krävs för att följa utvecklingen i Paris och för att få en bättre lägesbild av hur det skulle kunna påverka Sverige.

– Den här typen av möjliga attentat är oerhört svåra att skydda sig emot i ett öppet samhälle, men det är något som vi ständigt jobbar med tillsammans med polisen i vårt arbete mot terrorism, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.

Vad ska man säga till oroliga svenskar?

– Man får försöka ha sin tilltro till polisen och säkerhetspolisens arbete, precis som man gjort tidigare, säger han.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM