Ska du till Grekland? Ta med cash!

Av: Anton Kasurinen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Nu börjar den grekiska bankkrisen och svenskar som bokat in solsemestern till Grekland bör fylla plånboken full med kontanter. Vissa experter avråder till och med från att resa.

– Jag skulle inte ha beställt en Greklandssemester nu, säger Nordeas chefekonom i Norge.

I Grekland köar folk till bankomaterna för att ta ut sina pengar, framför allt i huvudstaden Aten och andra storstäder. Med start i dag håller alla grekiska banker stängt i sex arbetsdagar.

Den som har bokat solsemestern till Grekland och snart ska åka ned gör alltså bäst i att med sig extra kontanter. Utrikesdepartementet varnar resenärer för att det kan bli tomt i bankomaterna, och rekommenderar att man har med sig betalkortet och tillräckligt mycket kontanter.

"Det finns uppgifter om att vissa restauranger och bensinmackar sedan en tid har vägrat acceptera betalningar med kreditkort utan enbart accepterar kontantbetalningar" skriver UD i sin reseinformation.

”Jag skulle inte beställa resa nu”

Vissa experter går till och med så långt att de avråder från att resa.

– Jag skulle inte ha beställt en Greklandssemester nu i det här läget. Om jag redan hade beställt så skulle jag ta med mig kontanter, säger Steinar Juel, Nordeas chefsekonom i Norge till E24.

Resebolaget Fritidsresor, som erbjuder resor till många resmål i Grekland, säger att de har fått en del frågor från kunder om vad som gäller.

– De som kommer att bo på ett all inclusive-hotell är kanske inte lika beroende av kontanter som en familj som hyr bil och åker runt och kanske äter ute varje dag. Så behovet av kontanter kan bero lite på vilken typ av boende och resplan man har, säger informationschefen Mathias Bergendahl.

Lugnt på öarna

Enligt Mathias Bergendahl har Fritidsresors personal rapporterat att situationen är lugn på de populära grekiska öarna, där de flesta turister är.

– Jag har hört i dag att det förekommer tomma bankomater på Rhodos, så det kan vara problem med kontanter. Med anledning av den utveckling vi nu ser, med rapporter om stängda banker i morgon, ger vi våra kunder rådet att ta med en stor del av reskassan i kontanter, säger han.

Kajsa Moström, informationschef på resebolaget Apollo, menar att det inte är några problem att turista i Grekland.

– Jag är själv i Grekland just nu, och vi ser inte att det som hänt påverkar att vi ska kunna genomföra vårt program som vanligt, eller att turister ska kunna njuta av Grekland precis som vanligt.

Köer till bankomater och svårigheter med kontanter gäller mest i Aten. På de vanligaste grekiska semesterorterna fungerar livet som vanligt, enligt Kajsa Moström.

– De rapporter som vi har sett i medierna gäller mest för Aten och storstäderna. Det är inget som vi har sett på öarna där vi har majoriteten av våra gäster. Där är det lätt att ta ut pengar och man kan betala med kort, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN