Flyktingkatastrofen

Svenska taxichaufförer blåser flyktingar

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Flyktingar utnyttjas av svenska taxichaufförer.

Aftonbladets granskning visar att en flykting kan få betala upp till 10 gånger mer än vad resan egentligen kostar.

I vissa fall ändras priset plötsligt under resans gång.

– Taxichauffören hotade att han skulle ta min väska med om jag inte betalade, säger Amir, 31 år, flykting från Syrien.

De flesta flyktingar som kommer fram till Sverige är trötta, rädda och i vissa fall vet de inte ens i vilket land de är. Än mindre vet de vad en taxiresa kostar.

Aftonbladet kan nu avslöja att svenska taxichaufförer utnyttjar situationen. Samtidigt som det finns chaufförer som skjutsar flyktingar gratis tar många ut överpriser. En flykting kan få betala mer än dubbelt pris för en resa. Upp till 1 000 kronor för en resa inom centrala Malmö – vilket vanligtvis kostar runt 65 kronor på vardagar och mellan 100 och 150 kronor på kvällar och helger.

– Jag fick betala 400 kronor från centralstationen till Kontrapunkt på Västanforsvägen. Först kom vi överens om ett pris på 250 kronor och sedan ville han ha mer när vi var framme. Jag betalade för jag var rädd, säger Hani Hamid, 30 år, flykting från Irak.

Säger att polisen kan gripa dem

Kulturhuset Kontrapunkt tar dagligen emot mellan 200 och 300 flyktingar. Kulturhuset har blivit en fristad som erbjuder mat, sovplats och information.

– Det är fruktansvärt att man utnyttjar de här utsatta personernas situation. Jag har hört att flyktingar fått betala mellan 500 och 1 000 kronor för att åka till oss. Det måste stoppas, säger Johanna Nilsson, samordnare på kulturhuset Kontrapunkt.

Aftonbladet har träffat fem flyktingar som tagit taxi var för sig till Kontrapunkt – alla betalade dubbel taxa eller mer. Ingen fick något kvitto. Flera flyktingar uppger att chaufförer har övertygat dem att acceptera priset genom att säga att det är förbjudet att vistas ute på gatan som flykting eller att polis kan gripa dem.

– Jag kände att jag blev utnyttjad och att chauffören inte var ärlig. De gör det för att de kan prata vårt språk och vi är i en utsatt situation, säger Mehdi, 26 år, flykting från Irak.

En annan flykting, 31-årige Amir som kommit med sin fru och ett barn från Syrien, säger att taxichauffören rånade honom på hans sista pengar. Chauffören hade erbjudit honom skjuts till Kontrapunkt – trots att han sagt flera gånger att han inte hade råd.

– Han sa att vi kunde få åka ändå. När vi var framme krävde han att jag skulle betala. Han hotade att ta min väska om jag inte betalade. Jag blev rädd och gav honom mina turkiska pengar – motsvarande 200 kronor.

Aftonbladets medarbetare tar på sig en dold mikrofon och ställer sig utanför Migrationsverkets lokal på Jägersro. Målet är att pröva hur chaufförer agerar mot en flykting. Ett stort antal taxibilar från olika taxiföretag i Malmö cirkulerar i området. Det dröjer inte länge fören en chaufför stannar och frågar om han vill ha skjuts till Kontrapunkt. Den första chauffören erbjuder ett normalt pris. Den andra vill ha mer än dubbelt så mycket – 300 kronor.

Betalade 8 000 till Göteborg

Flera taxichaufförer verkar vilja ha en långkörning och frågar om Aftonbladets medarbetare vill åka till Göteborg. Han avböjer.

– Det är ett stort problem med chaufförer som utnyttjar flyktingar. I natt kom 22 personer med taxi från Malmö. De hade betalat för mycket allihop, säger Katarina Gauffin, samordnare, Refugees Welcome Göteborg.

Pris per flykting hade varit 400 euro per person. Katarina Gauffin uppfattade det som om varje bil hade tagit mellan tre och fyra flyktingar.

Hennes kollega Haseem, som är voluntär på centralen i Malmö berättar att en familj fick betala 8 000 kronor för en resa till Göteborg. Och chauffören ska dessutom ha gjort en ovanlig manöver.

– Han körde dem till en parkeringsplats i Malmö och där bytte han till en privat bil.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Malmö

Taxibolag