Anders Bergström lämnar Kommunal

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Aftonbladet har avslöjat ett omfattande slöseri hos fackförbundet Kommunal.

Nu lämnar förbundskassören Anders Bergström alla sina uppdrag.

– Jag har inte varit helt sanningsenlig, säger han under en presskonferens.

I sin pressinbjudan uppger Kommunal att man kallat till pressträff ”med anledning av den senaste tidens mediegranskning av Kommunals verksamhet och ekonomi”.

Ett par minuter efter klockan 16 gick ordförande Annelie Nordström och förbundskassören Anders Bergström upp på podiet.

– Ingen har väl undgått den granskning av Kommunals verksamhet och ekonomi som just nu pågår, inledde Annelie Nordström presskonferensen.

Sedan Aftonbladets granskning startades har Annelie Nordström varit frånvarande. På presskonferensen säger hon hon att hon ägnat de senaste dagarna åt att sätta sig in i granskningen. Hon kommenterade flera av de uppgifter som Aftonbladet avslöjat de senaste dagarna. Att porrskådespelaren Puma Swede uppträtt på Kommunals restaurang Metropol Palais säger hon är ”helt oacceptabelt”. Hon säger också Kommunal ska se över om restaurangen är en ”lämplig satsning”.

Förbundskassören lämnar

I Annelie Nordströms frånvaro har Anders Bergström har hittills ensam fått klä skott för kritiken som framförts både från medlemmar och andra aktörer.

Under presskonferensen skickade fackförbundet ut ett pressmeddelande om att Bergström lämnar Kommunal. Bergström själv meddelade samma sak på presskonferensen.

– Jag har inte varit helt sanningsenlig, säger Anders Bergström på presskonferensen.

– Det här är en sorglig dag för mig, men jag vill helt och hållet betona att det här är helt och hållet mitt eget beslut.

Även Lyrans VD lämnar

Anders Bergström sa också på presskonferensen att ett av hans sista uppdrag var att avskeda Lyrans VD Raffaello Di Schiena. Lyran är det bolag som driver konferensanläggningen och restaurangen som Kommunal har i Stockholm.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är en av de som kritiserat Kommunal. Han har uppgett att skandalen skadar förtroendet för Kommunal.

– Det här skadar facket och stämmer inte med våra värderingar om hur vi ska agera fackligt. Det är klart att det är väldigt dåligt för oss, säger han till Aftonbladet.

”Förtjänstfullt journalistiskt arbete”

Statsminister Stefan Löfven har kommenterat Aftonbladets granskning.

– Det är bra att Aftonbladet granskar. Men vi kan dock inte dra alla slutsatser nu, det är för tidigt att dra slutsatser överhuvudtaget. Nu måste organisationen reda ut det här, inte minst inför sina medlemmar, säger han.

– Det är ett förtjänstfullt journalistiskt arbete.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

Publicerad: