Kalmar länstrafik

Har anmält företaget – för att han inte får ha shorts på jobbet

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

För busschauffören Jim Alexandersson har sommarens värmen varit extra påtalig då han inte får ha shorts när han kör – samtidigt som kvinnliga busschaufförer får bära kjol. Därför har han anmält arbetsgivaren Kalmar länstrafik till Justitieombudsmannen, skriver SVT Småland.

– Det är 2018 nu och jag tycker att oavsett om man är man eller kvinna så ska man få välja om man vill ha kjol, kilt eller shorts, säger han till Aftonbladet.

Få kan ha undgått värmen i sommar som hållit ett fast grepp om Sverige. För de flesta har det inneburit färre kläder men för manliga busschaufförer som är anställda av Kalmar länstrafik har värmen inte haft någon påverkan på den rådande klädpolicyn. Trots hettan får de inte bära kortbyxor eller liknande på jobbet. Kvinnorna får dock använda kjol.

Detta har fått busschauffören Jim Alexandersson att agera. Han har JO-anmält sin arbetsgivare, skriver SVT Småland.

– Jag har anmält för kränkande särbehandling av män, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är lite orättvist mot oss män att kvinnor har två alternativ, kjol eller långbyxa, medan vi män bara har långbyxor.

Han medger att de har haft ac i bussarna under sommaren, men att långbyxorna ändå är obekväma i värmen.

– Man känner i knävecken och i ljumskarna att det blir varmt där. Till exempel shorts, kilt eller kjol för den delen tror jag skulle vara mer bekväma klädesplagg för oss.

Han har föreslagit kilt för Kalmar länstrafik men har fått svaret att de inte kommer att ändra klädpolicyn.

– De tycker inte att det här är ett problem. De anser att det har varit så här och kommer alltid vara så här, vilket jag tycker är sorgligt. Det är 2018 nu och jag tycker att oavsett om man är man eller kvinna så ska man få välja om man vill ha kjol, kilt eller shorts, säger han och fortsätter:

– Det ska vara jämställt. Vi och vår klädsel ska vara lika moderna som bussarna. Är jag en man som vill köra i kjol så ska jag få göra det. Det är vi som kör bussarna som är proffs. Vi är inga robotar som saknar känslor, vi vill kunna få möjligheter att påverka vår arbetsmiljö som uniformen vi bär. Vi är ju proffsen, vi vet vad vi vill ha.

Trafikdirektören för Kalmar länstrafik, Karl-Johan Bodell, tycker inte det finns någon anledning till att låta män köra buss i shorts.

– Vi vill att man ska vara uniformsklädd i yrkesrollen som busschaufför och det är man inte om man har shorts, säger han till SVT Småland.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalmar länstrafik

Kalmar