Donald Trumps kopplingar till Ryssland

”Värsta dagen för en president sedan Watergate”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Donald Trump står inför den möjligtvis största krisen i sitt presidentskap efter att två av hans tidigare närmsta män anses skyldiga för en rad brott.

Nu spår politiker, kommentatorer och journalister att slutet är nära för Donald Trump.

”Det har inte funnits ett mörkare ögonblick för en president – eller för en administration – sedan Richard Nixon avgick till följd av anklagelserna 1974”, skriver Jonathan Allen på NBC.

Den kanske största skandalen hittills under Trump-administrationen håller just nu på att rullas upp i Washington.

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har erkänt sig skyldig till åtta åtalspunkter rörande bland annat skattesmitning och bankbedrägerier. Men kanske det mest uppseendeväckande: att han betalat porrstjärnan Stormy Daniels för att hålla tyst om hennes affär med presidenten.

Samtidigt riskerar Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort ett långt fängelsestraff för skattebedrägerier under sin tid som lobbyist för den tidigare ukrainska regeringen.

Nu siar många experter om att Donald Trumps domedag kan vara nära.

NBC:s juridiska kommentator Jonathan Allen kallar detta för ”den värsta dagen för en president sedan Watergate 1974” och att skandalen saknar motstycke i amerikansk politisk historia.

Att en president inte bara känner till, utan beordrat ett brott har inte skett sedan just Watergate, skriver han.

Och att en tidigare medarbetare pekar ut en sittande president som brottsling har aldrig tidigare hänt, fortsätter Allen.

”Korrupt oligark”

New York Magazines politiska krönikör Jonathan Chait beskriver Trump som en ”korrupt oligark” som har byggt sin karriär på oetisk smörja och fuskat sig in i Vita huset.

”Det finns en typ av människa som Trump dras till, och en typ av person som dras till Trump. Han motverkar god moral, och är en magnet för äckel”, skriver han.

Kamala Harris, Kaliforniens demokratiska senator, sa i en intervju med AP att Cohen och Manafort behöver ta ansvar för sina handlingar.

– Folk måste ställas till svars när de bryter mot lagen, och uppenbarligen ställs de (Cohen och Manafort, reds. anm.) till svars nu.

Massachusetts demokratiska senator Elizabeth Warren twittrar i versaler att Manaforts sätt att ta emot pengar från en utländsk regering är ”galet” och att det är ”dags att städa upp i Washington”.

Samtidigt trendar Michael Cohens gamla tweet från 2015 där han skriver ”Hillary Clinton, när du hamnar i fängelse för att ha förrått Amerika, får du gratis kost och logi”.

Många kommenterar nu den gamla tweeten med kommentarer som ”Det här åldrades inte väl”, ”Livet kommer ikapp dig fort” och ”Michael, Michael, Michael”.

Elizabeth Walentin, PR-konsult om tidigare jobbat med demokraterna.

Experten: ”Ett steg närmare riksrätt”

Elizabeth Walentin, amerikansk pr-konsult som tidigare jobbat med demokraterna, säger att situationen är helt unik.

– Jag kan inte komma på någon annan situation i amerikansk politik som liknar det här. Att domen mot Manafort och Cohens erkännande kommer samtidigt är väldigt extraordinärt.

Vilka konsekvenser detta kommer få tror hon ännu är oklart, men menar att det kan vara ett steg närmare slutet för president Trump.

– Det här kan innebära att man kommer några steg närmare riksrätt. Att två i Trumps absolut närmaste krets döms och erkänner något kriminellt är väldigt problematiskt, särskilt när det är så nära mellanårsvalet.

Hur kommer Trump hantera situationen?

– Han hade ett rally i West Virginia direkt efter det här hände och då var det en hel timme där han pratade om allt möjligt, men nämnde knappt Cohen och Manafort över huvud taget. Han låtsades som att det här inte fanns, han försöker hitta annat att kasta ljus på.

Elizabeth Walentin menar att Trump trots allt kan ha en chans att få sitta kvar.

– Ingen annan politiker hade klarat sig ur det här. Hade det varit Hillary Clinton hade riksrättsprocessen börjat omedelbart. Han har en följarbas som älskar honom oavsett vad han gör.

@HillaryClinton when you go to prison for defrauding America and perjury, your room and board will be free!

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stormy Daniels glädje – efter beskedet

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Amerikansk politik

Donald Trump

Michael Cohen

Paul Manafort

USA

Hillary Clinton