USA: "Vi får se" om det blir biltullar"

Foto: Evan Vucci/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump talade vid Vita huset i Washington efter mötet.

avTT

NYHETER

USA och EU ska ta itu med tullavgifterna på stål och aluminium "omedelbart", enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Men "vi får se" hur det blir med hotet om biltullar, säger handelsminister Wilbur Ross.

På bägge sidor Atlanten försöker experter tolka utgången av mötet mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som resulterade i en uppgörelse om kommande handelssamtal.

– Vi har fått någon typ av pausläge i handelskriget, konstaterar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Lösa väldigt snabbt

Hur det blir med de amerikanska tullavgifterna är ännu inte helt glasklart.

Först och främst ska USA och EU ta itu med de senaste månadernas stora knäckfråga – tullavgifterna som infördes på stål och aluminium, säger finansminister Steven Mnuchin.

– Fas ett är att omedelbart lösa de frågorna så att det inte finns några tullavgifter på endera sidan, säger han till CNBC.

Han förväntar sig att frågan når en lösning "väldigt snabbt".

Enligt Steven Mnuchin kommer tullavgifter på bilar, som USA hotat med, inte införas så länge som förhandlingarna pågår. Enligt handelsminister Wilbur Ross är de dock inte uteslutna.

– Vi har fått direktiv av presidenten att fortsätta utredningen, samla vårt material, men inte faktiskt implementera någonting i väntan på vad förhandlingarna når fram till, säger Ross.

Biltullarna "kan vara nödvändiga eller inte vara nödvändiga – vi får se", säger handelsministern.

"Undvik Trump-prognos"

Enligt dokumentet som skrevs under av bägge parterna går EU och USA in i ny fas i sin relation.

Parterna är överens om att röja undan ytterligare handelshinder och byråkrati.

Enligt Robert Bergqvist på SEB är resultatet av mötet överraskande positivt. Han höjer dock ett varningens finger gällande Trumps nyckfullhet:

– En sak har man lärt sig – undvik att göra prognos på Trumpmöten.

En orsak till att man bör förhålla sig skeptisk när det gäller Trump är den serie av möten mellan USA och Kina som skedde under våren. Då pågick ivriga diskussioner om ökad handel. Dock dröjde det inte länge innan relationen brakade samman, påpekar Bergqvist.

En annan svaghet hos dokumentet är att det står att det gäller till dess en av parterna lämnar bordet, säger han.

Naturgas och sojabönor

– Vi börjar nu förhandlingarna, men vi vet i stort sett hur det kommer att gå. Vi kommer att lösa frågan om stål- och aluminiumtullar och de hämndavgifter som infördes, säger Donald Trump vid en pressträff efter mötet.

Under presskonferensen uppgav Juncker att EU ska börja importera naturgas och sojabönor från USA, men enligt USA:s handelsminister Wilbur Ross handlar det om mer.

– Det är mer än sojabönor. Alla lantbruksprodukter kommer att diskuteras. Sojabönor var bara ett väldigt lägligt exempel på sådana, säger Ross i en intervju med tv-kanalen Fox News.

Men att lantbruk tagits upp under toppmötet är inte populärt i Frankrike. Finansminister Bruno Le Maire kräver nu att sektorn hålls utanför framtida handelssamtal.

– Lantbruk måste hållas utanför förhandlingarna, säger han.

Vidare förväntar sig Le Maire att USA nu sträcker ut en hand, speciellt när det gäller stål- och aluminiumtullarna.

Försiktigt positiv

En tysk industriorganisation är försiktigt positiv till överenskommelsen, men varnar samtidigt för att hotet om biltullar inte är helt borta.

Tyskland skulle drabbas hårt om hotet om biltullar blir verklighet och enligt industrin kan det leda till att hundratusentals jobb går förlorade.

Eric Schweitzer, ordförande för den tyska handelskammaren DIHK säger att det nu är upp till USA att återuppbygga förtroendet med Europa.

– Förslaget på lösningar går i rätt riktning, men ganska mycket skepticism kvarstår, säger han i ett uttalande.