Anmälningar om valfusk – förundersökning inledd

Val 2018: Socialdemokrat följde med röstare in i valbåset

Uppdaterad 2018-09-12 | Publicerad 2018-09-10

20 anmälningar om så kallat valfusk har hittills uppmärksammats i samband med valet. Det gäller främst hantering av valsedlar men även förfalskade namnteckningar.

– Vi har precis inlett förundersökningar om det här, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Riksenheten mot korruption har hittills tagit emot runt 20 anmälningar om valfusk eller anmälningar om "otillbörligt verkande vid röstning respektive tagande av otillbörlig förmån vid röstning" som det heter juridiskt sett.

De flesta anmälningarna gäller hanteringen av valsedlar, enligt Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

– Det ska ut cirka 70 miljoner valsedlar och det är klart att det försvinner på vägen. Och det kanske inte alltid är Postnord fel, säger Alf Johansson.

En av anmälningarna som hamnat under rubriceringen "otillbörligt verkande vid röstning” kommer från Degerfors. Där har en socialdemokrat anmälts efter att en vänsterpartist uppmärksammat att hen följt med röstare in i valbåsen och hjälpt dem rösta, rapporterar Dagens Nyheter.

Förundersökning inledd

I år har Riksenheten för korruption även tagit emot ett antal anmälningar om urkundsförfalskning vid samtyckesblanketter till personval. Det vill säga misstankar om att någon förfalskat en underskrift för att en person ska kunna bli kryssad på en valsedel. 

– Man får inte vara med på valsedel om man inte samtyckt till det, säger Alf Johansson.

Val 2018: Vallokal vid Enskede skola.

Det är länsstyrelserna som uppmärksammat det misstänkta fusket och förundersökningar har inletts.

Inget som sticker ut

Alf Johansson tror att det kommer att trilla in ytterligare några anmälningar kommande veckor innan anmälningarna ebbar ut.

– Jag utgår från att det kommer att komma in fler men om vi kommer upp i 40 som förra valet vet jag inte än, säger Alf Johansson.

Är det något som sticker ut av det misstänkta valfusk som anmälts i år?

– Nej, det kan jag inte säga.