Fyra okända män räddades från grottan i Thailand

avJenny Rydberg

NYHETER

Pojkarna från ett fotbollslag som räddades från en grotta i Thailand i somras blev en världsnyhet.

Men fyra ytterligare personer, som det knappt har skrivits något om, räddades också från grottan.

De fyra männen var räddningsarbetare från Thai Well Water Association. De var på plats under de första dagarna som pojkarna satt fast i grottan, då räddningsarbetet ännu inte var fullt så organiserat som det senare skulle bli.

De arbetade med att få ut vatten från grottan, men efter att ha vaknat från en tupplur upptäckte de att vattnet hade stigit så pass mycket att de var fast i grottan. Då hade de andra räddningsarbetarna redan hunnit ta sig ut, skriver AP.

Var fast i tre dagar

– När jag vaknade upp undrade jag varför grottan var halvt översvämmad. Jag sprang för att titta mot grottans entré, sedan tittade jag tillbaka och sprang mot den höga höjden där vi hade sovit. Det visade sig att alla hade lämnat grottan och att det bara var vi fyra kvar, berättar Surapin Chaichompoon som är en av de fyra räddningsarbetarna, enligt AP.

1 av 5 | Foto: AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY SEAL
Dykare som deltog i att rädda fotbollslaget.

De blev kvar i grottan under tre dagar. Surapin Chaichompoon berättar att de vid ett tillfälle började höra klangliknande ljud från vattnet, som blev högre och högre. Det visade sig senare att det var ljudet från de två brittiska dykarnas syretankar som slog emot grottans väggar.

Surapin Chaichompoo kastade stenar i vattnet för att ge sig tillkänna och snart upptäcktes de av dykarna.

”Tack vare dem jag lever”

På bara 30 minuter fick de fyra räddningsarbetarna lära sig grunderna i dykning och dykarna hjälpte dem sedan ut från grottan, en efter en.

– Om de inte hade räddat mig den där dagen så hade jag inte varit här i dag. Detsamma gäller för de andra tre personerna. Jag har verkligen de här två dykarna att tacka för att jag lever. Om de befinner sig utomlands kommer jag att flyga över till dem och tacka dem personligen, säger Surapin Chaichompoo, enligt AP.

I den stora mediebevakningen som rörde de 13 pojkarna blev de fyra räddningsarbetarna i princip bortglömda, tills de två brittiska dykarna, Rick Stanton och John Volanthen, höll ett tal på en årlig konferens i England under fredagen den här veckan, skriver AP.

Därför blev de i instängda i grottan 00:56
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Dykning