Kristina Lugns dotter: Jag utsattes för kulturprofilen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I kväll sammanträder Svenska Akademien för första gången efter sommaren.

Samtidigt avslöjar dramatikern Martina Montelius, 43, dotter till akademiledamoten Kristina Lugn, att hon har utsatts för Jean-Claude Arnault.

Hon var en av de 18 kvinnor som vittnade i DN om kulturprofilens övertramp, berättade hon i P4 Extra.

I sitt numera berömda uttalande utanför Börshuset i Gamla stan den regniga torsdagen den 23 november sa Sara Danius, dåvarande ständig sekretare:

– Ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande.

1 av 2 | Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault.

Med vederbörande menade hon den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson.

Och nu avslöjar dramatikern, regissören och författaren Martina Montelius, 43, dotter till Kristian Lugn, att hon var en av de som åsyftades.

”Bara en liten pusselbit”

I P4 Extra på torsdagen – samma dag som Svenska Akademien har sitt första möte efter sommaren – berättade hon att hon själv var en av de 18 kvinnor som vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp från kulturprofilen i Dagens Nyheter förra hösten, den artikel som startade den stora turbulensen inom Svenska Akademien.

– Det jag berättade om denna kulturprofil var bara en liten pusselbit i en väldigt omfattande bild, en hel fresk av otidigheter som han har sysslat med, oanständigheter och ren kriminalitet i vissa fall som denna person har sysslat med i decennier, säger Martina Montelius till Erik Blix i P4 Extra.

”Underlig, tyst överenskommelse”

I intervjun berättar hon att det fanns en medvetenhet om övergreppen, men innan förra höstens MeToo-rörelse så var det inget som folk talade öppet om.

Hon säger att det inom kulturvärlden funnits en ”underlig, tyst överenskommelse” att hålla tyst om saken – tills den tysta överenskommelsen bröts förra hösten.

– Vissa saker pratar man om, men ändå inte, säger Martina Montelius i P4 Extra.

Hon vill inte gå in på vad just hon utsatts för eller vad hon berättade i DN-artikeln, men säger att det var befriande när artikeln publicerades och allt exploderade.

Att hon är en av dem som drabbats av kulturprofilen är egentligen inget hon har hållit hemligt, menar hon, även om hon inte trätt fram i media förrän nu.

Frågor om Kristina Lugn

När hon häromdagen intervjuade Alexandra Pascalido i Borås kulturhus avslöjade hon för publiken att hon var en av de kvinnor som drabbats av kulturprofilen.

På frågan om hon pratat med sin mamma, författaren Kristina Lugn, som sitter i Svenska Akademien säger Martina Montelius, med ett skratt:

– Nä...

– Nej. Det här med sekretessen kring Svenska Akademien är ju inget hittepå. Så är det verkligen.

I en intervju med det franska nyhetsprogrammet ”Sept à huit” i våras sa Kristina Lugn själv om anklagelserna mot kulturprofilen:

– Det är sant vad de säger om honom. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant.

– Jag menar, det är väldigt känt bland unga författare.

Jean-Claude Arnault är åtalad, misstänkt för våldtäkt i två fall.

Han nekar till brott.

Rättegången kommer att hållas nu i september.

Publicerad:

LÄS VIDARE