Misstänkt för mord på Gica släpps ur häktet

16-åringen fortfarande misstänkt för mord på den hemlöse EU-migranten

avGustaf Tronarp

Den 16-årige pojken som misstänks för mordet på tiggaren Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu släpps ur häktet.

Pojken är dock fortfarande misstänkt för brottet.

– Jag gör bedömningen att behovet av att hålla honom häktad inte är tillräckligt starkt, säger kammaråklagare Linda Schön.

Klockan 12.02 på onsdagen hävde kammaråklagaren Linda Schön häktningen av pojken. Hon menar att utredningen av mordet kommit såpass långt att 16-åringens möjligheter att försvåra polisens arbete är små.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Blommor vid platsen där hemlöse Gica mördades i början av augusti.

– Det är ofta så att risken för att personer påverkar en utredning eller förstör bevisning är störst i ett inledande skede. I det här fallet gör jag bedömningen att den risken nu är låg, och att betryggande förvaring kan ordnas genom socialtjänsten, säger Linda Schön till Aftonbladet.

Hur långt har ni kommit i utredningen?

– Det är svårt att svara på i detalj, men vi har en god bild av vad som hänt.

Pojken kommer nu överlämnas till socialtjänsten i enlighet med ett tidigare LVU-beslut.

Hittades död vid sin sovplats

Det var på morgonen den 8 augusti som 48-årige Gheorge Hortolomei-Lupu, som kallades för Gica, hittades död i den park i Huskvarna där han brukade sova. Kvällen före misstänks en grupp ungdomar ha förnedrat Gica och misshandlat honom svårt.

Flera inblandade

Totalt utreds fyra pojkar för inblandning i dådet. Endast en av dem är över 15 år och därmed straffmyndig.

Att 16-åringen släpps ur häktet innebär att åtalsfristen upphör. Enligt kammaråklagare Linda Schön kommer ärendet ändå att hanteras skyndsamt på grund av de misstänktas låga ålder.

– Vi väntar på en del analyssvar från Nationellt forensiskt centrum och det återstår en del förhör. Förhoppningen är att utredningen ska kunna färdigställas under hösten, säger Linda Schön.

ARTIKELN HANDLAR OM